Ciabatta recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 15 g sůl 450 g voda olivový olej 600 g hladká mouka kukuřičná mouka 1 balíček sušené droždí 1 lžička slad
Postup Ciabatta
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme se sušeným droždím do větší mísy. Sůl a slad rozpustíme ve vlažné vodě. Dobře promícháme a slanou vodu se sladem přidáme k mouce. Rukama směs promícháme, aby se suroviny spojily, a mísu přikryjeme potravinářskou folií. Mísu necháme 18 hodin odpočinout, třeba v uzavřené troubě. Samozřejmě vypnuté
Po uplynuté době vidíme bublinovou a lepkavou směs. Plech vyložíme pečicím papírem, který potřeme olivovým olejem a posypeme kukuřičnou moukou
Kuchyňský vál postříkáme studenou vodou a přiložíme potravinářskou folii. Folii posypeme hladkou moukou. Těsto položíme na vál s posypanou moukou, ruce si poprášíme moukou. Těstu dáme placatý a podlouhý tvar. Koncem folie těsto přikryjeme do požadovaného tvaru a folii prudce odstraníme. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme další 2 a půl hodiny kynout
Po uplynuté době těsto přendáme na plech a v předehřáté troubě pečeme na 220 °C asi 40 minut do světle hnědé barvy
Ciabattu podáváme jako přílohu podle našeho gusta.