Sladký bramborový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

drobenka
50 g cukr
50 g tuk
50 g hrubá mouka
náplň
100 g cukr
1 ks vejce
250 g tučný měkký tvaroh
těsto
3 ks vejce
3 ks brambory
200 g tuk
200 g cukr krupice
1 ks vanilkový cukr
400 g hladká mouka
1 ks kypřící prášek

Postup přípravy receptu

  1. Brambory ve slupce uvaříme doměkka a důkladně vychladíme, nejlépe den dopředu. Brambory nastrouháme na jemném struhadle. Asi 2/3 mouky smícháme s kypřícím práškem, cukrem a vanilkovým cukrem a přidáme k nastrouhaným bramborám. Přidáme vejce a změklý, nebo raději rozpuštěný tuk a vypracujeme těsto. Přidávám i špetku soli, ale nemusí být. Při zadělávání použijeme podle potřeby zbývající 1/3 mouky.

  2. Na toto těsto můžeme použít jakékoliv ovoce, tvaroh, drobenku a podobně podle osobní chuti. Dávám měkký tučný tvaroh rozmíchaný s vejcem a cukrem a borůvky.

  3. Na závěr nesmí chybět drobenka ze zbývajícího tuku.

  4. Sladký bramborový koláč pečeme na vymaštěném plechu, nebo pečícím papíru v závislosti na výšce těsta 25 - 50 minut při 180 °C.

  5. Upečený sladký bramborový koláč nakrájíme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!