Slaný chřestový koláč recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 2 ks vejce 5 g máslo 1 kelímek zakysaná smetana 100 g anglická slanina mletý černý pepř 1 svazek bílý chřest 1 balíček sýr Ementaler Naše Bio 275 g čerstvé listové těsto
Postup Slaný chřestový koláč
Postup přípravy receptu
-
Těsto přeneseme do kulaté koláčové formy o průměru 26 cm. Propícháme vidličkou a dáme předpéct do trouby předehřáté na 190 °C. Chřest omyjeme, odstraníme dřevnaté konce, oloupeme si 2 cm pod hlavičkou a pokračujeme až ke spodnímu konci výhonku
Chřestové pazouchy svážeme kuchyňským provázkem, aby se při vaření stonky nepolámaly. Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Vaříme po dobu přibližně 10 minut
Na těsto umístíme chřest nakrájený na 2 cm kousky, proložíme slaninou a plátky sýra. Zakysanou smetanu smícháme s vejci, osolíme, opepříme a směsí zalijeme koláč. Na povrch naneseme tenké plátky másla
Tip: Povrch koláče můžeme před zapečením posypat sýrem Parmiggiano Reggiano. Koláč tak dostane jemně aromatickou příchuť
Koláč pečeme 25 minut při teplotě 180 °C. Koláč je upečený, když nůž zapíchnutý do středu vyjde čistý. Koláč necháme ve formě zchladnout a podáváme
Slaný chřestový koláč můžeme podávat jako dobrý překrm nebo hlavní chod
Zdroj: Billa