Slaný karamel recept
Apetit Recepty polevySuroviny na recept
- 50 ml voda 300 g cukr krupice 1/2 - 1 lžičky hrubozrnná sůl 220 ml smetana ke šlehání 33%
Postup Slaný karamel
Postup přípravy receptu
-
Na silnostěnnou pánev vsypeme veškerý cukr a za stálého míchání necháme cukr zcela rozpustit. Dáváme velký pozor, aby se nám karamel nepřipálil. Poté opatrně přilijeme horkou vodu a horkou smetanu ke šlehání. Postupujeme opatrně, protože karamel začne prskat a pěnit
Plamen stáhneme na mírnou teplotu a za stálého míchání prohříváme, dokud není karamel krásně hladký. Chce to trochu trpělivosti. Na závěr do karamelu přidáme hrubozrnnou sůl
Hotový slaný karamel plníme do uzavíratelných sklenic a uložíme do chladu. Ihned po přípravě je také vhodný ke zdobení dortů, dezertů apod. Skvěle chutná na palačinkách, lívancích a je výtečnou pochoutkou i jen tak na mlsání.