Slaný koláč s chřestem recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 2 - 3 stroužky česnek 1 špetka sůl 1 ks vejce 4 ks vejce 150 g máslo 2 - 3 lžíce máslo 1 dl mléko 250 g ricotta 400 g hladká mouka 250 ml zakysaná smetana 1 ks červená cibule čerstvé bylinky 1 lžička třtinový cukr 400 g bílý chřest
Postup Slaný koláč s chřestem
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, lžičku cukru, nakrájené povolené máslo, vejce a mléko. Ze všech surovin vypracujeme hladké a pružné těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici 30 minut odležet
Chřest očistíme, pečlivě oloupeme a rozkrojíme tak, aby nám zbyly delší kousky se špičkou chřestu na pozdější dozdobení slaného koláče. Zbytek chřestu nakrájíme na menší špalíčky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo, česnek oloupeme a nakrájíme na jemné plátky
Ve větší míse rozšleháme zakysanou smetanu s ricottou a vejci
V hrnci rozehřejeme 1 lžíci másla, vsypeme cibuli s česnekem a nasekanými bylinkami a krátce orestujeme. V jiném hrnci rozehřejeme také lžíci másla, vsypeme všechen chřest, orestujeme, podlijeme troškou vody a necháme krátce podusit (do poloměkka)
Do smetanovo-vaječné náplně přidáme orestovanou cibuli s česnekem, podušené špalíčky chřestu (zbylou vodu slijeme a delší kousky se špičkami necháme na následné dozdobení), osolíme, opepříme a dobře promícháme
Těsto rozválíme, vyložíme jím větší kulatou formu vymazanou máslem a dno propícháme vidličkou
Na těsto vlijeme připravenou náplň a kolem dokola poklademe odloženým chřestem
Troubu předehřejeme na 180 °C a slaný koláč s chřestem upečeme dozlatova. V horkovzdušné troubě pečeme cca 35 - 40 minut
Slaný chřestový koláč krájíme až po vychladnutí. Podáváme jej jako chuťovku, lehkou večeři apod. Skvěle chutná k bílému vínu.