Slaný koláč s chřestem recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

2 - 3 stroužky česnek
1 špetka sůl
1 ks vejce
4 ks vejce
150 g máslo
2 - 3 lžíce máslo
1 dl mléko
250 g ricotta
400 g hladká mouka
250 ml zakysaná smetana
1 ks červená cibule
čerstvé bylinky
1 lžička třtinový cukr
400 g bílý chřest

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, lžičku cukru, nakrájené povolené máslo, vejce a mléko. Ze všech surovin vypracujeme hladké a pružné těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici 30 minut odležet

  2. Chřest očistíme, pečlivě oloupeme a rozkrojíme tak, aby nám zbyly delší kousky se špičkou chřestu na pozdější dozdobení slaného koláče. Zbytek chřestu nakrájíme na menší špalíčky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo, česnek oloupeme a nakrájíme na jemné plátky

  3. Ve větší míse rozšleháme zakysanou smetanu s ricottou a vejci

  4. V hrnci rozehřejeme 1 lžíci másla, vsypeme cibuli s česnekem a nasekanými bylinkami a krátce orestujeme. V jiném hrnci rozehřejeme také lžíci másla, vsypeme všechen chřest, orestujeme, podlijeme troškou vody a necháme krátce podusit (do poloměkka)

  5. Do smetanovo-vaječné náplně přidáme orestovanou cibuli s česnekem, podušené špalíčky chřestu (zbylou vodu slijeme a delší kousky se špičkami necháme na následné dozdobení), osolíme, opepříme a dobře promícháme

  6. Těsto rozválíme, vyložíme jím větší kulatou formu vymazanou máslem a dno propícháme vidličkou

  7. Na těsto vlijeme připravenou náplň a kolem dokola poklademe odloženým chřestem

  8. Troubu předehřejeme na 180 °C a slaný koláč s chřestem upečeme dozlatova. V horkovzdušné troubě pečeme cca 35 - 40 minut

  9. Slaný chřestový koláč krájíme až po vychladnutí. Podáváme jej jako chuťovku, lehkou večeři apod. Skvěle chutná k bílému vínu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!