Slaný koláč s vejci recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 2 - 3 špetky sůl 3 ks vejce 150 g šunka 1,5 lžička tymián 2 - 3 ks jarní cibulka 3 - 4 lžíce rajčatová omáčka 4 ks vejce natvrdo 5 - 6 ks cherry rajčátka 1 kelímek smetana na vaření 2 - 3 špetky čerstvě mletý pepř 8 - 10 ks zelené olivy s papričkou 1 balíček křehké těsto na koláč 1 ks Hermelín s paprikovým kořením
Postup Slaný koláč s vejci
Postup přípravy receptu
-
Na koláč jsem použila již vyválený plát křehkého těsta, ale lze použít i těsto listové. Těstem vyložíme kulatou formu, kterou dobře vymažeme nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto propícháme vidličkou
Připravíme si zeleninu, kterou očistíme. Rajčátka překrojíme, cibulku nakrájíme na kolečka, olivy můžeme nechat celé. Vejce natvrdo po oloupání rozkrájíme na čtvrtky, sýr nakrájíme na kousky, šunku na nudličky
Těsto potřeme rajčatovou omáčkou (pyré, protlak, kečup) a posypeme rozemnutým tymiánem. Celou plochu koláče zasypeme šunkou, cibulkou, olivami a poklademe vejci, sýrem a rajčátky, až vyčerpáme všechny suroviny. V hrníčku rozkvedláme vejce se smetanou, mírně osolíme, opepříme a přidáme ještě trochu tymiánu. Směsí zalijeme slaný koláč
Troubu předehřejeme na 200 °C a slaný koláč s vejci do ní vložíme. Pečeme asi 10 minut, pak teplotu snížíme na 180 °C a dopečeme, až nám vše ztuhne a okraje jsou zlatavé
Před krájením necháme slaný koláč s vejci mírně vychladnout, jinak by se nám rozpadal. Slaný koláč s vejci chutná teplý i studený.