Slaný kynutý koláč s masem recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 lžička cukr
1 lžička sůl
1 ks vejce
1 ks vejce
3 lžíce máslo
3 lžíce mléko
1/2 kostky droždí
450 g hladká mouka
1,5 lžička čerstvý zázvor
1/2 ks červená kapie
1 svazeček čerstvý koriandr
500 g vepřová pečeně bez kosti
250 ml smetana 12%
3 ks jarní cibulka s natí
2 - 3 lžíce chilli omáčka Sriracha

Postup přípravy receptu

  1. Začneme s přípravou těsta. Mouku prosejeme do mísy a promícháme se solí. Rozdrobené kvasnice utřeme s cukrem na kašičku. Máslo necháme rozpustit a ve vlahé smetaně rozšleháme vejce. Potom k mouce postupně přimícháváme mléko s vejcem a rozpuštěné kvasnice. Nakonec vmícháme zchladlé rozpuštěné máslo a ze směsi řádně uhněteme hladké těsto, které necháme zakryté asi 2 hodiny kynout. Během kynutí těsto asi 3 x "srazíme" a necháme opět vyběhnout

  2. Mezitím si připravíme masovou náplň. Libové vepřové maso umeleme, osolíme a opepříme. Čerstvý koriandr očistíme a jemně nasekáme. Zázvor oloupeme a nastrouháme. Kapii a chilli papričky zbavíme jadérek a nasekáme na malinké kostičky. Celé jarní cibulky nakrájíme nadrobno. Všechny suroviny na náplň prohněteme a necháme v chladu odležet

  3. Plech vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejeme na 180 °C

  4. Vykynuté těsto rozdělíme na dva stejné kusy a z každého vyválíme tenký plát ve velikosti plechu. Díl těsta rozprostřeme na plech, potřeme chilli omáčkou Sriracha a rovnoměrně poklademe masovou náplní. Vše zakryjeme druhým plátem těsta a okraje obou plátů důkladně spojíme. Takto připravený koláč potřeme vejcem rozšlehaným v mléce a horní těsto hustě propícháme vidličkou. Masový koláč pečeme přibližně 45 minut dorůžova

  5. Slaný kynutý koláč plněný masem nakrájíme na řezy a podáváme jako chuťovku k vínu nebo pivu, chutná také jako příloha k zeleninovým polévkám.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!