Slaný kynutý koláč s masem recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1 lžička cukr 1 lžička sůl 1 ks vejce 1 ks vejce 3 lžíce máslo 3 lžíce mléko 1/2 kostky droždí 450 g hladká mouka 1,5 lžička čerstvý zázvor 1/2 ks červená kapie 1 svazeček čerstvý koriandr 500 g vepřová pečeně bez kosti 250 ml smetana 12% 3 ks jarní cibulka s natí 2 - 3 lžíce chilli omáčka Sriracha
Postup Slaný kynutý koláč s masem
Postup přípravy receptu
-
Začneme s přípravou těsta. Mouku prosejeme do mísy a promícháme se solí. Rozdrobené kvasnice utřeme s cukrem na kašičku. Máslo necháme rozpustit a ve vlahé smetaně rozšleháme vejce. Potom k mouce postupně přimícháváme mléko s vejcem a rozpuštěné kvasnice. Nakonec vmícháme zchladlé rozpuštěné máslo a ze směsi řádně uhněteme hladké těsto, které necháme zakryté asi 2 hodiny kynout. Během kynutí těsto asi 3 x "srazíme" a necháme opět vyběhnout
Mezitím si připravíme masovou náplň. Libové vepřové maso umeleme, osolíme a opepříme. Čerstvý koriandr očistíme a jemně nasekáme. Zázvor oloupeme a nastrouháme. Kapii a chilli papričky zbavíme jadérek a nasekáme na malinké kostičky. Celé jarní cibulky nakrájíme nadrobno. Všechny suroviny na náplň prohněteme a necháme v chladu odležet
Plech vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejeme na 180 °C
Vykynuté těsto rozdělíme na dva stejné kusy a z každého vyválíme tenký plát ve velikosti plechu. Díl těsta rozprostřeme na plech, potřeme chilli omáčkou Sriracha a rovnoměrně poklademe masovou náplní. Vše zakryjeme druhým plátem těsta a okraje obou plátů důkladně spojíme. Takto připravený koláč potřeme vejcem rozšlehaným v mléce a horní těsto hustě propícháme vidličkou. Masový koláč pečeme přibližně 45 minut dorůžova
Slaný kynutý koláč plněný masem nakrájíme na řezy a podáváme jako chuťovku k vínu nebo pivu, chutná také jako příloha k zeleninovým polévkám.