Slaný pórkový koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- náplň 250 g slanina 1 lžička sůl 3 ks vejce 1 ks cibule 250 g pórek 80 g hladká mouka 1 špetka mletá sladká paprika 250 ml smetana na vaření těsto 1 lžička sůl 3 ks vejce 100 g máslo 2 lžíce voda 200 g hladká mouka 1 lžička kypřící prášek do pečiva
Postup Slaný pórkový koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Všechny přísady (mouku, sůl, vejce, vodu, kypřící prášek a změklé máslo) dobře propracujeme na hladké těsto, které dáme na 30 minut do ledničky odpočinout.
Na rozehřátém oleji orestujeme očištěný a na kolečka či nudličky nakrájený pórek, na kostičky nakrájenou cibuli a slaninu. Společně restujeme asi 2 minuty. Poté směs odebereme z plotny a necháme vychladnout.
Těsto vyválíme asi na 3 mm silný plát, přeneseme ho do vymazané dortové formy (průměr 26 cm) a přitiskneme i k okraji formy do výšky asi 3 cm.
Připravíme si náplň. Smetanu, vejce a mouku dobře promícháme. Přidáme sůl, papriku a připravenou orestovanou směs a vše dobře promícháme. Náplň nalijeme na těsto a uhladíme.
Slaný pórkový koláč pečeme 45 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.
Po upečení necháme pórkový koláč asi 5 minut zchladnout a ještě teplý krájíme. Podáváme jako chuťovku či lehkou večeři.