Slaný sýrový dort recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
2 stroužky česnek
5 ks vejce
1 lžička prášek do pečiva
5 lžic hladká mouka
na ozdobu
ředkvičky
okurka
5 dkg vysočina
1 balíček nesolené arašídy
krém
2 kelímky smetana ke šlehání
2 kelímky pomazánkové máslo
2 kelímky křenové pomazánkové máslo
náplň
10 dkg plátkový sýr
10 dkg gothaj

Postup přípravy receptu

  1. Na potravinovou folii rozložíme plátky sýrů a na ně položíme salám podle chuti. Smotáme a dáme to ledničky odpočinout.

  2. Připravíme si korpus. Co jedno vajíčko, to jedna lžíce hladké mouky. Já na 2 korpusy použila 5 vajec. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky a mouku vyšleháme s kypřícím práškem do pečiva a utřeným česnekem. Ke žloutkové směsi přidáme 1/3 bílků a šleháme. Nebojte se, žloutková směs bude tuhá, ale po chvilce šlehání se krásně rozpustí. Pak ručně vymícháme zbytek sněhu. Pečeme v dortové formě. Pokud chcete 2 korpusy jako já, pak těsto rozdělíme a pečeme ve dvou dortových formách. Pečeme při 180 °C asi 15 - 20 minut.

  3. Ušleháme šlehačku, přidáme pomazánkové máslo. Vyšleháme. Vychladlý korpus potřeme krémem, vložíme sýrovou roládu a znovu potřeme krémem. Položíme druhý korpus. Potřeme zbytkem krému a ozdobíme podle fantazie. Boky posypeme buráky, které jsme rozsekali.

  4. Slaný sýrový dort necháme asi půlhodiny odpočinout a podáváme. Při rozkrojení nám roláda udělá krásný vzor.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!