Slepice na paprice tety Rézi recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks bobkový list
1 ks menší cibule
7 kuliček celý černý pepř
3 kuličky celé nové koření
150 g kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
1 ks slepice (cca 1,7 kg)
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
omáčka
3 lžíce máslo
1 ks cibule
1 lžíce hladká mouka
1 lžíce mletá paprika
150 ml smetana na vaření
100 ml smetana (12%)
podle potřeby
voda

Postup přípravy receptu

  1. Do vroucí vody vložíme slepici (vcelku či porcovanou) a společně s očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninou, cibulí a kořením vaříme, až je maso měkké. Průběžně sbíráme pěnu. Slepici necháme vychladnout ve vývaru.

  2. Pak slepici vyjmeme, zbavíme kůže (popř. kostí) a dáme do tepla. Vývar přecedíme k pozdějšímu použití.

  3. Na másle necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku, kterou zpěníme, následně mírně podlijeme vývarem, přidáme maso a dusíme ještě asi 15 minut. Poté maso vyjmeme, šťávu necháme vydusit na tuk, zaprášíme moukou, kterou za stálého míchání osmahneme. Podlijeme trochou chladného vývaru, zalijeme smetanou (oba druhy), 200 ml vývaru, vrátíme zpět maso a necháme vše zhruba 5 minut na mírném ohni povařit.

  4. Zbytek vývaru a vařenou nakrájenou zeleninu lze použít na polévku. Pokud použijete kuře, tak ho nevařte, má měkké maso - jen slepice je tuhá a tudíž se musí vařit.

  5. Slepici na paprice tety Rézi podáváme s knedlíkem, rýží nebo těstovinami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!