Slovenské fanky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 30 g cukr 1 špetka sůl 50 g máslo 1 lžíce rum 2 ks žloutek 1 dl mléko 20 g droždí 300 g polohrubá mouka na obalení 200 g cukr moučka 1 ks vanilkový cukr podle potřeby tuk na smažení
Postup Slovenské fanky recept
Postup přípravy receptu
-
Heru rozpustíme. Droždí rozmícháme v teplém mléce a necháme vzejít kvásek.
Do mísy prosejeme mouku. Přidáme žloutky, kvásek, rum, heru a vypracujeme těsto. Těsto necháme asi 30 minut kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále asi na 5 mm silný plát. Vykrájíme z něj obdélníky asi 7 x 8cm a uprostřed je prořízneme, aby vznikla díra. Špičku prostrčíme do díry a vznikne taková "špička". Fanky smažíme pomalu na rozehřátém tuku, stejně jako řízky.
Vychladlé slovenské fanky obalujeme ve směsi vanilkového a moučkového cukru.