Smažené domácí koblihy recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

60 g máslo
2 - 3 lžíce rum
4 ks žloutek
1 kostka droždí
50 g cukr moučka
cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
500 g hladká mouka
olej na smažení
250 ml polotučné mléko

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy vlijeme polovinu vlažného mléka, přidáme vanilkový cukr a rozdrobené droždí. Misku přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek

  2. V jiné míse rozšleháme žloutky s cukrem a změklým máslem do pěny. Přidáme prosátou mouku, zbytek vlahého mléka, vzešlý kvásek, rum a vše důkladně zpracujeme vařečkou v hladké a nelepivé těsto. Stěny mísy a povrch těsta poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplé místě necháme 30 minut kynout. Těsto zdvojnásobí objem

  3. Připravíme si sklenici na vykrajování koblížků a marmeládu k plnění. Vykynuté těsto přesuneme na vál a vyválíme ho na 1,5 cm vysoký plát. Z něj pomocí sklenice vykrajujeme kolečka. Na každé kolečko dáme lžičku marmelády či jiné náplně. Koblížky opatrně, ale pevně zabalíme a spojem dolů necháme ještě asi 15 minut znovu kynout

  4. V hrnci rozpálíme velké množství oleje, vhodíme do něj trochu soli, olej nám tak nebude prskat. Opatrně vhodíme koblihy a po obou stranách smažíme pozvolna dozlatova. Tuku musí být hodně, koblihy během smažení musí plavat

  5. Smažené koblihy klademe na papírový ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk. Smažené koblihy před podáváním bohatě pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!