Smažené žemlové placičky se sýrem recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- olej sůl 40 g máslo 1 ks cibule 1 špetka drcený kmín 100 g tvrdý sýr 1 špetka mletý zázvor 1 hrst čerstvá petrželka mletý černý pepř 50 ml smetana 12% 2 ks vejce (L) 1 lžička Kassori Methi (pískavice) 100 g suchý rohlík
Postup Smažené žemlové placičky se sýrem
Postup přípravy receptu
-
Starší suché rohlíky nakrájíme na drobnější kostičky. Sýr nastrouháme na hrubo a oloupanou cibuli nakrájíme na drobno. Na malé pánvičce velmi pozvolna opečeme na másle cibulku tak, aby neztmavla, ale pouze zesklovatěla a zároveň nebyla uvnitř syrová. Pak pánvičku odstavíme z tepla a cibulku necháme zcela vychladnout. Vejce důkladně rozšleháme se smetanou a ochutíme solí, pepřem, mletým zázvorem a drceným kmínem
Nakrájené pečivo vložíme do mísy a promícháme se strouhaným sýrem, vychladlou cibulkou i s máslem, petrželkou a kořením Kassori Methi, tedy pískavicí. Směs přelijeme vejci se smetanou, krátce promícháme a necháme asi 6 - 10 minut odležet, dokud pečivo nevsákne tekutiny. Poté mokrýma rukama směs zpracujeme v tužší těsto, ze kterého utvoříme placičky o průměru asi 6 - 7 cm a asi 1 cm vysoké
Žemlové placičky smažíme při střední teplotě a ve vyšší vrstvě oleje z každé strany asi 3 - 4 minuty. Po usmažení necháme placičky na ubrousku okapat
Smažené žemlové placičky se sýrem servírujeme teplé jako přílohu, například k zeleninovým salátům, exotickým polévkám nebo pikantním gulášům.