Smetanová svíčková recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

900 g vepřová kýta
omáčka
2-4 kapky olej
1 ks cibule
1 ks celer
2 ks mrkev
250 ml sladká smetana
podle chuti
sůl
1 kapka ocet
citron
petržel
cukr moučka
bobkový list
5 kuliček nové koření
mletý černý pepř
podle potřeby
máslo
voda
jíška
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Z koupeného masa si nakrájíme plátky, které omyjeme a pomažeme trochou másla. Následně maso opepříme a osolíme. Okořeněné maso na svíčkovou necháme odležet a vrhneme se na zeleninu. Mrkev a celer omyjeme, očistíme a nastrouháme na nejmenším struhadle. Cibuli nakrájíme nadrobno.

  2. Mrkev s celerem vložíme do rozpáleného hrnce s 2 - 4 kapkami oleje. Je lepší, když prvně dáme méně oleje a postupně přiléváme. Chvíli mícháme a přidáváme postupně cibuli, kterou necháme osmahnout pěkně dozlatova. Posypeme cukrem moučka a trochu posolíme, přidáme bobkový list, nové koření a petrželku. Dále do hrnce přidáme maso, které jsme si připravili. Zalijeme vodou, tak aby maso bylo ponořené a necháme ho dusit. Jak je maso měkké, tak ho vyjmeme.

  3. Po vyjmutí masa přidáme smetanu. Pokud se nám zdá omáčka řídká, přidáme jíšku, nebo si můžeme smíchat v hrnečku vodu s moukou a postupně přidáváme do omáčky a mícháme. Nakonec omáčku už jen dochutíme podle chuti octem, cukrem, citronem nebo pepřem.

  4. Smetanovou svíčkovou podáváme s houskovými knedlíky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!