Smetanová svíčková recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 900 g vepřová kýta omáčka 2-4 kapky olej 1 ks cibule 1 ks celer 2 ks mrkev 250 ml sladká smetana podle chuti sůl 1 kapka ocet citron petržel cukr moučka bobkový list 5 kuliček nové koření mletý černý pepř podle potřeby máslo voda jíška hladká mouka
Postup Smetanová svíčková recept
Postup přípravy receptu
-
Z koupeného masa si nakrájíme plátky, které omyjeme a pomažeme trochou másla. Následně maso opepříme a osolíme. Okořeněné maso na svíčkovou necháme odležet a vrhneme se na zeleninu. Mrkev a celer omyjeme, očistíme a nastrouháme na nejmenším struhadle. Cibuli nakrájíme nadrobno.
Mrkev s celerem vložíme do rozpáleného hrnce s 2 - 4 kapkami oleje. Je lepší, když prvně dáme méně oleje a postupně přiléváme. Chvíli mícháme a přidáváme postupně cibuli, kterou necháme osmahnout pěkně dozlatova. Posypeme cukrem moučka a trochu posolíme, přidáme bobkový list, nové koření a petrželku. Dále do hrnce přidáme maso, které jsme si připravili. Zalijeme vodou, tak aby maso bylo ponořené a necháme ho dusit. Jak je maso měkké, tak ho vyjmeme.
Po vyjmutí masa přidáme smetanu. Pokud se nám zdá omáčka řídká, přidáme jíšku, nebo si můžeme smíchat v hrnečku vodu s moukou a postupně přidáváme do omáčky a mícháme. Nakonec omáčku už jen dochutíme podle chuti octem, cukrem, citronem nebo pepřem.
Smetanovou svíčkovou podáváme s houskovými knedlíky.