Smetanovo-čokoládový nákyp recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 3 ks žloutek 3 lžíce med 1 kelímek smetana ke šlehání 1 lžíce bramborový škrob 1 ks vanilkový lusk 1 kelímek smetana na vaření máslo na vymazání 100 g kvalitní hořká čokoláda
Postup Smetanovo-čokoládový nákyp
Postup přípravy receptu
-
Obě smetany smícháme v ohnivzdorné misce a ve vodní lázni zahříváme asi 10 minut s vanilkovým luskem. Vanilkový lusk vyjmeme a v rozehřáté smetaně necháme za stálého míchání rozpustit hořkou čokoládu s vyšším obsahem kakaa. Sejmeme z tepla
Žloutky rozšleháme s medem, dáme do vodní lázně a po částech všleháme smetanovo-čokoládovou směs. Přidáme bramborový škrob a šleháme do zhoustnutí
Směs na smetanovo-čokoládový nákyp vlijeme do máslem vymazané formy a pečeme v troubě vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut
Smetanovo-čokoládový nákyp podáváme jako teplý dezert, ale je dobrý i zastudena. Recept je na 2 - 3 větší porce nebo na 4 menší.