Šneci na provensálském koření a tymiánu recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 l voda
2 dl olivový olej
50 g provensálské koření
2 snítky čerstvý tymián
2 kostky zeleninový bujon
10-16 ks šnek
10-16 ks oliva (syrová)
1 l cabernet sauvignon 2005

Postup přípravy receptu

  1. Šneky dáme do velikého hrnce, přikryjeme bavlněnou utěrkou, na okrajích kolem utěrky zavážeme provázkem. Necháme v mírném chladu 24 hodin. Nejlépe ve vinném sklípku.

  2. Přivedeme vodu do varu, přidáme kostky bujonu, vhodíme šneky a vaříme 40 minut. Pak šneky vyndáme, svalové části šneků vyjmeme jehlicí. Stačí spínací jehlice na španělské ptáčky. Svalovinu uložíme v teple.

  3. Do poloviny vody vložíme olivy a provaříme. Zbytek vody můžeme vylít. Provensálské koření smícháme s olivovým olejem a šneky.

  4. Na kvalitní pánvi s rastrovaným dnem šneky rychle orestujeme. Pak pečení zmírníme na minimum a přidáme tymián. Po zavonění vydatně zalijeme červeným vínem, zakryjeme a asi 30 minut dusíme. Ochutnáme. Že jsou šneci hotoví poznáme podle toho, že mají stejnou tuhost jako hovězí v klasickém českém guláši. Víno doléváme podle potřeby a rychlosti odpařování při dušení.

  5. Když jsou olivy polotuhé, rozkrojíme je podélně a pecky odstraníme. Zbytek nakrájíme na malé měsíčky.

  6. Olivy přidáme ke šnekům, příloha u jihofrancouzských vinařů je vždy stejná - bílý francouzský chléb - bageta a sklenka vína, které zůstalo z vaření.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!