Šneci na provensálském koření a tymiánu recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 l voda 2 dl olivový olej 50 g provensálské koření 2 snítky čerstvý tymián 2 kostky zeleninový bujon 10-16 ks šnek 10-16 ks oliva (syrová) 1 l cabernet sauvignon 2005
Postup Šneci na provensálském koření a tymiánu recept
Postup přípravy receptu
-
Šneky dáme do velikého hrnce, přikryjeme bavlněnou utěrkou, na okrajích kolem utěrky zavážeme provázkem. Necháme v mírném chladu 24 hodin. Nejlépe ve vinném sklípku.
Přivedeme vodu do varu, přidáme kostky bujonu, vhodíme šneky a vaříme 40 minut. Pak šneky vyndáme, svalové části šneků vyjmeme jehlicí. Stačí spínací jehlice na španělské ptáčky. Svalovinu uložíme v teple.
Do poloviny vody vložíme olivy a provaříme. Zbytek vody můžeme vylít. Provensálské koření smícháme s olivovým olejem a šneky.
Na kvalitní pánvi s rastrovaným dnem šneky rychle orestujeme. Pak pečení zmírníme na minimum a přidáme tymián. Po zavonění vydatně zalijeme červeným vínem, zakryjeme a asi 30 minut dusíme. Ochutnáme. Že jsou šneci hotoví poznáme podle toho, že mají stejnou tuhost jako hovězí v klasickém českém guláši. Víno doléváme podle potřeby a rychlosti odpařování při dušení.
Když jsou olivy polotuhé, rozkrojíme je podélně a pecky odstraníme. Zbytek nakrájíme na malé měsíčky.
Olivy přidáme ke šnekům, příloha u jihofrancouzských vinařů je vždy stejná - bílý francouzský chléb - bageta a sklenka vína, které zůstalo z vaření.