Sněhový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks vejce
120 g máslo
150 ml mléko
2 ks bílek
230 g cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
250 g hladká mouka
0.5 balíčku kypřící prášek
300 g červený rybíz
podle potřeby
tuk na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Máslo nakrájíme na malé kousky do hlubší mísy a necháme při pokojové teplotě změknout. Potom jej utřeme dohladka se 130g krupicového cukru a s vanilkovým cukrem. Do mísy rozklepneme vejce a nakonec po částech vmícháme hladkou mouku prosátou s kypřicím práškem do pečiva i mléko. Vypracujeme hladké těsto.

  2. Rybíz stáhneme z hroznů pomocí vidličky. Kuličky dobře propláchneme a necháme v cedníku okapat. Připravené těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Povrch uhladíme a posypeme rybízem. Sněhový koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 20 minut.

  3. Mezitím z bílků a zbylého cukru krupice (100g) ušleháme tuhý sníh, který navršíme na předpečený koláč ve formě. Teplotu trouby zvýšíme na 200 °C a koláč ještě 10 minut zprudka pečeme, až sněhová čepice zezlátne.

  4. Sněhový koláč necháme vychladnout. Po vychladnutí sněhový koláč nakrájíme na výseče a ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!