Špagety s rajčaty a mušlemi recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
1 ks rajče
1 kg mušle
400 g špagety
7 lžic olivový olej
2 lžíce čerstvá petrželka
350 g rajčatové pyré
0 sklenek bílé suché víno
podle chuti
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Mušle musí být důkladně očištěné. Otevřené nebo nakřáplé mušle ihned vyhodíme. Očištěné mušle podusíme přikryté asi na 2 minuty v hluboké pánvi s olivovým olejem a bílým vínem. Mušle se otevřou. Mušle, které se neotevřely, vybereme a vyhodíme. Otevřené mušle přecedíme a šťávu si zatím dáme do misky. Mušle vybereme z jejich skořápek, ale několik jich necháme v celku na ozdobu.

  2. Na čisté hluboké pánvi s olivovým olejem orestujeme nadrobno nasekaný česnek a lžíci petrželky. Přidáme hrstku otevřených mušlí, aby omáčka měla ještě výraznější chuť. Mušle krátce orestujeme a přidáme rajčatovou šťávu. Vaříme při nízké teplotě. Jakmile vidíme, že omáčka začíná vřít, přilijeme vývar z mušlí, který jsme měli stranou. Omáčku krátce provaříme a dochutíme troškou soli. Omáčka je již dost slaná, proto dáme pozor, ať nepřesolíme.

  3. Kvalitní špagety uvaříme al dente ve vroucí osolené vodě.

  4. Vrátíme se k omáčce, do které přidáme nakrájená rajčata, zbytek petrželky a zbytek mušlí i ty se skořápkami. Přidáme 3 lžíce vody ze špaget a uvařené slité špagety, které neproplachujeme. Společně již jen krátce orestujeme a odstavíme.

  5. Špagety s rajčaty a mušlemi upravíme na talíře a opepříme čerstvě mletým pepřem. Špagety s rajčaty a mušlemi podáváme ihned jako výborný první chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!