Špagety se slávkami recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 3/4 hrnku voda 350 g špagety pepř 1/2 hrnku bílé víno 1 ks malá cibule 2 lžíce hladká mouka 1/4 lžičky celý šafrán 1 lžíce kukuřičný olej 2/3 hrnku suchý vermut 2 lžíce krájený kopr 900 g celé slávky
Postup Špagety se slávkami
Postup přípravy receptu
-
Slávky očistíme a zbavíme byssových vláken. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno
Šafránová vlákna jemně rozmělníme, dáme do misky a přilijeme vodu. Slávky, které se neuzavřou po poklepání nožem, vytřídíme, zbytek dáme do hrnce. Přidáme víno, hrnec přikryjeme pokličkou a slávky vaříme na prudkém ohni 5 minut. Během této doby hrncem několikrát potřeseme. Slávky, které zůstanou zavřené i po 5 minutách vaření, vyhodíme. Tekutinu přecedíme přes mušelín, slávky vyloupeme
Na hluboké pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a opékáme ji na mírném ohni 5 minut. Vmícháme mouku a za stálého míchání ji minutu zahříváme. Pánev odstavíme a postupně vešleháme vermut. Pánev vrátíme na oheň a omáčku vaříme 2 minuty do zhoustnutí
Ve velkém hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu, přidáme špagety a vaříme je 8 - 10 minut tak, aby byly měkké, zároveň však ještě pevné
Do omáčky vmícháme 4 lžíce tekutiny, v níž se vařily slávky, a šafránovou směs. Přidáme slávky a kopr a podle chuti osolíme a opepříme. Slávky na mírném ohni prohřejeme. Špagety scedíme, dáme do mísy a protřeseme s omáčkou
Zdroj: Nízkotučné pokrmy
, edice 100 nejlepších receptů