Špenátová polévka se smetanou a parmazánem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3 lžíce máslo 1 ks cibule 5 lžic parmazán 500 g mražený špenát 500 ml hovězí vývar 250 ml smetana na vaření podle chuti sůl muškátový oříšek na ozdobu 1 ks chleba
Postup Špenátová polévka se smetanou a parmazánem recept
Postup přípravy receptu
-
Čerstvý špenát důkladně propláchneme ve studené vodě, aby na něm nezůstaly zbytky hlíny. Necháme ho zlehka okapat, vložíme do hrnce a přidáme sůl. Obsah v hrnci zakryjeme pokličkou a na středním plameni povaříme do změknutí (asi 5 minut). Pokud použijeme špenát mražený, jednoduše ho rozmrazíme v mikrovlnce, případně v troše vody a osolíme. Po vychladnutí z něj vymačkáme vodu a nasekáme na menší kousky.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V polévkovém hrnci rozpustíme máslo a osmahneme na něm cibuli tak, aby získala světle zlatou barvu. Přidáme špenát a 2 - 3 minuty mícháme. Poté přilijeme hovězí vývar, mléko nebo smetanu a přidáme trochu muškátového oříšku. Špenátovou polévku přivedeme k varu a na mírném plameni necháme asi 10 minut bublat.
Těsně před koncem varu přisypeme nastrouhaný parmazán a podle potřeby špenátovou polévku dosolíme.
Špenátovou polévku se smetanou a parmazánem podáváme s osmaženými kostičkami chleba.