Špenátová polévka se smetanou a parmazánem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 lžíce máslo
1 ks cibule
5 lžic parmazán
500 g mražený špenát
500 ml hovězí vývar
250 ml smetana na vaření
podle chuti
sůl
muškátový oříšek
na ozdobu
1 ks chleba

Postup přípravy receptu

  1. Čerstvý špenát důkladně propláchneme ve studené vodě, aby na něm nezůstaly zbytky hlíny. Necháme ho zlehka okapat, vložíme do hrnce a přidáme sůl. Obsah v hrnci zakryjeme pokličkou a na středním plameni povaříme do změknutí (asi 5 minut). Pokud použijeme špenát mražený, jednoduše ho rozmrazíme v mikrovlnce, případně v troše vody a osolíme. Po vychladnutí z něj vymačkáme vodu a nasekáme na menší kousky.

  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V polévkovém hrnci rozpustíme máslo a osmahneme na něm cibuli tak, aby získala světle zlatou barvu. Přidáme špenát a 2 - 3 minuty mícháme. Poté přilijeme hovězí vývar, mléko nebo smetanu a přidáme trochu muškátového oříšku. Špenátovou polévku přivedeme k varu a na mírném plameni necháme asi 10 minut bublat.

  3. Těsně před koncem varu přisypeme nastrouhaný parmazán a podle potřeby špenátovou polévku dosolíme.

  4. Špenátovou polévku se smetanou a parmazánem podáváme s osmaženými kostičkami chleba.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!