Špízy El Clásico recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
0 kg brambory
5 ks cibule
5 ks jablko
0 kg kuřecí prsa
5 plátků anglická slanina
podle chuti
máslo
3 lžičky koření gyros
3 lžíce ocet balzamico
olivový olej
mletý pepř
podle potřeby
2 lžičky chilli omáčka
Postup Špízy El Clásico recept
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme, brambory ve slupce důkladně omyjeme. Jablka nakrájíme na asi centimetr hrubé plátky - okrajujeme je z každé strany kolem ohryzku a ohryzek vyhodíme. Cibuli a brambory nakrájíme na kolečka. Kuřecí maso omyjeme, usušíme, vložíme do mikrotenového sáčku a jemně naklepeme. Poté kuřecí maso nakrájíme na větší plátky asi 5x4 cm.
Poté si na pánvi na olivovém oleji opečeme plátky anglické slaniny. Olivový olej se rychle spálí. K tomu ale nesmí dojít, proto je opékáme jen velmi krátce. Olivový olej pak nasaje chuť anglické slaniny. Slaninu z oleje vyjmeme.
Nakrájené kuřecí maso, opečenou slaninu, cibuli, brambory a jablka smícháme v nějaké míse. Přidáme olej z pánvičky, na němž jsme opékali anglickou slaninu, 3 polévkové lžíce balzamikového octa, 3 malé lžičky koření gyros, 2 polévkové lžíce olivového oleje, nameleme trochu pepře podle chuti. Dále přidáme asi dvě malé lžičky chilli omáčky. Vše důkladně promícháme.
Na připravené špejle začneme napichovat cibuli, kuřecí maso, jablka, brambory a slaninu. Špíz by měl vždy začínat i končit bramborem. Brambor a jablko by neměly být vedle sebe.
Předehřejeme si troubu na 150 °C. Vymažeme si pekáč máslem a naskládáme na něj připravené špízy. Vše polijeme šťávou, která zbyla v misce, v níž jsme ingredience míchali. Pekáč z vrchu přikryjeme alobalem a pečeme asi hodinu.
Špízy El Clásico podáváme jen tak. Podle chuti ale můžeme podávat lehký zeleninový salát. Špízy El Clásico servírujeme nejlépe k fotbalu.