Srnčí guláš na červeném víně recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
0,5 lžiček sůl
2 ks rajčata
3 ks cibule
1 ks feferonka
1 ks bobkový list
2 lžíce hladká mouka
1 lžíce mletá sladká paprika
10 kuliček celý černý pepř
1 lžička mletá pálivá paprika
600 g srnčí maso
1 lžička sušená majoránka
4 kuličky celé nové koření
3 kuličky celý jalovec
3 lžíce domácí vepřové sádlo
60 g domácí uzená slanina
300 ml suché červené víno cabernet sauvignone
500 ml domácí hovězí vývar

Postup přípravy receptu

  1. Srnčí maso (srnčí kýta, srnčí přední z nohy) odblaníme, omyjeme, osušíme, pokrájíme na větší kostky a obalíme v mouce. Velkou cibuli nakrájíme na kostky a uzenou slaninu na proužky. Česnek prolisujeme, rajčata pokrájíme na kousky a feferonku posekáme nadrobno

  2. Na rozehřátém sádle orestujeme do sklovita pokrájenou cibuli, přidáme proužky uzené slaniny, bobkový list, celý černý pepř, celé nové koření, celý jalovec a spolu orestujeme asi 5 minut. V tomto základě zprudka opečeme srnčí maso, aby se na povrchu vytvořila kůrčička - asi 3 až 4 minuty

  3. Nyní přidáme obě mleté červené papriky, necháme je v tuku rozpustit a nasledují pokrájená rajčata, z kterých vydusíme tekutinu a nezapomeneme usilovně míchat, aby se nic nepřipálilo a nezhořklo. Dále přidáme prolisovaný česnek, posekanou pikantní papričku, podlijeme srnčím anebo domácím hovězím vývarem či horkou vodou, přikryjeme pokličkou a na mírném plameni pomalu dusíme do změknutí masa - asi 120 minut. Podle potřeby podléváme vývarem a často promícháváme

  4. Asi v polovině vaření začneme podlévat kvalitním suchým červeným vínem. Když je maso měkké, vybereme ho na talíř. Šťávu i s kořením promixujeme ponorným mixérem dohladka nebo poctivě propasírujeme. Šťávu až nyní osolíme a okořeníme majoránkou, vrátíme maso, spolu prohřejeme a můžeme podávat

  5. Srnčí guláš na červeném víně servírujeme s knedlíky podle vlastního výběru.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!