Srnčí guláš na červeném víně recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek 0,5 lžiček sůl 2 ks rajčata 3 ks cibule 1 ks feferonka 1 ks bobkový list 2 lžíce hladká mouka 1 lžíce mletá sladká paprika 10 kuliček celý černý pepř 1 lžička mletá pálivá paprika 600 g srnčí maso 1 lžička sušená majoránka 4 kuličky celé nové koření 3 kuličky celý jalovec 3 lžíce domácí vepřové sádlo 60 g domácí uzená slanina 300 ml suché červené víno cabernet sauvignone 500 ml domácí hovězí vývar
Postup Srnčí guláš na červeném víně
Postup přípravy receptu
-
Srnčí maso (srnčí kýta, srnčí přední z nohy) odblaníme, omyjeme, osušíme, pokrájíme na větší kostky a obalíme v mouce. Velkou cibuli nakrájíme na kostky a uzenou slaninu na proužky. Česnek prolisujeme, rajčata pokrájíme na kousky a feferonku posekáme nadrobno
Na rozehřátém sádle orestujeme do sklovita pokrájenou cibuli, přidáme proužky uzené slaniny, bobkový list, celý černý pepř, celé nové koření, celý jalovec a spolu orestujeme asi 5 minut. V tomto základě zprudka opečeme srnčí maso, aby se na povrchu vytvořila kůrčička - asi 3 až 4 minuty
Nyní přidáme obě mleté červené papriky, necháme je v tuku rozpustit a nasledují pokrájená rajčata, z kterých vydusíme tekutinu a nezapomeneme usilovně míchat, aby se nic nepřipálilo a nezhořklo. Dále přidáme prolisovaný česnek, posekanou pikantní papričku, podlijeme srnčím anebo domácím hovězím vývarem či horkou vodou, přikryjeme pokličkou a na mírném plameni pomalu dusíme do změknutí masa - asi 120 minut. Podle potřeby podléváme vývarem a často promícháváme
Asi v polovině vaření začneme podlévat kvalitním suchým červeným vínem. Když je maso měkké, vybereme ho na talíř. Šťávu i s kořením promixujeme ponorným mixérem dohladka nebo poctivě propasírujeme. Šťávu až nyní osolíme a okořeníme majoránkou, vrátíme maso, spolu prohřejeme a můžeme podávat
Srnčí guláš na červeném víně servírujeme s knedlíky podle vlastního výběru.