Staročeské koláče recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
2 lžíce olej
1 špetka sůl
200 ml mléko
50 g cukr krupice
400 g hladká mouka
1 lžička citronová kůra
náplň 3
1 lžíce rum
150 g povidla
náplň 1
1 lžička skořice
150 ml mléko
2 lžíce cukr moučka
1 lžička citronová kůra
náplň 2
2 ks žloutek
500 g tvaroh
3 lžíce cukr moučka
1 lžička citronová kůra
na ozdobu
1 hrst rozinky
1 hrst mandle
1 balíček vanilkový cukr
na potření
1 ks bílek

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku, vmícháme droždí, cukr a citronovou kůru. Rozehřejeme v kastrůlku máslo, horké odstavíme zalijeme mlékem, olejem a vlažné nalijeme k mouce. Vypracujeme vláčné těsto, zakryjeme ho utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout.

  2. Umletý mák promícháme s cukrem, skořicí a citronovou kůrou, zalijeme vařícím mlékem a rozmícháme.

  3. Tvaroh utřeme se žloutky, cukrem, citronovou kůrou a škrobovou moučkou.

  4. Povidla rozmícháme s rumem.

  5. Mandle spaříme, oloupeme a rozpůlíme. Rozinky vypereme a osušíme.

  6. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, vložíme je na plech vyložený pečícím papírem a uděláme z nich dvě velká kola. Okraje potřeme bílkem. Střídavě je pokryjeme náplněmi, ozdobíme mandlemi a rozinkami.

  7. Vložíme do předehřáté trouby a zvolna pečeme dozlatova asi 20 - 30 minut.

  8. Před podáváním sypeme vanilkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!