Staročeské koláče recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 2 lžíce olej 1 špetka sůl 200 ml mléko 50 g cukr krupice 400 g hladká mouka 1 lžička citronová kůra náplň 3 1 lžíce rum 150 g povidla náplň 1 1 lžička skořice 150 ml mléko 2 lžíce cukr moučka 1 lžička citronová kůra náplň 2 2 ks žloutek 500 g tvaroh 3 lžíce cukr moučka 1 lžička citronová kůra na ozdobu 1 hrst rozinky 1 hrst mandle 1 balíček vanilkový cukr na potření 1 ks bílek
Postup Staročeské koláče recept
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku, vmícháme droždí, cukr a citronovou kůru. Rozehřejeme v kastrůlku máslo, horké odstavíme zalijeme mlékem, olejem a vlažné nalijeme k mouce. Vypracujeme vláčné těsto, zakryjeme ho utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout.
Umletý mák promícháme s cukrem, skořicí a citronovou kůrou, zalijeme vařícím mlékem a rozmícháme.
Tvaroh utřeme se žloutky, cukrem, citronovou kůrou a škrobovou moučkou.
Povidla rozmícháme s rumem.
Mandle spaříme, oloupeme a rozpůlíme. Rozinky vypereme a osušíme.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, vložíme je na plech vyložený pečícím papírem a uděláme z nich dvě velká kola. Okraje potřeme bílkem. Střídavě je pokryjeme náplněmi, ozdobíme mandlemi a rozinkami.
Vložíme do předehřáté trouby a zvolna pečeme dozlatova asi 20 - 30 minut.
Před podáváním sypeme vanilkovým cukrem.