Staročeské řepánky z Polabí recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 lžíce cukr 20 dkg cukr 1 špetka sůl 2 ks vejce vejce 20 dkg máslo 5 dkg máslo 1 hrneček mléko 1/2 l mléko mléko 1 ks droždí cukr moučka 1 lžíce mletá skořice 1 špetka citronová kůra 1 kg polohrubá mouka 1 lžička citronová šťáva 30 dkg mletý mák 1/5 kg cukrová řepa
Postup Staročeské řepánky z Polabí
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si obvyklým způsobem kvásek a necháme jej vykynout. Poté ze všech uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme ještě chvíli na teplém místě kynout
Mezitím si připravíme náplň. Oloupanou a nastrouhanou řepu podusíme na másle doměkka, uvaříme v mléce umletý mák, přidáme vanilkový cukr, cukr krupici, změklé máslo a podle chuti mletou skořici. Mícháme, přidáme řepu, nastrouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu. Mícháme, až směs dobře zhoustne
Z vykynutého těsta si pak připravíme bochánky, které plníme připravenou náplní. Řepánky pečlivě zabalíme
Řepánky přendáme na plech těsně vedle sebe a potíráme vajíčkem rozkvedlaným s mlékem. Na pekáč o klasické velikosti se vejde asi 12 bochánků, pečeme asi 40 - 50 minut (podle zkušeností s vlastní troubou)
Staročeské řepánky z Polabí podáváme vychladlé a sypané moučkovým cukrem. K této skvělé podzimní pochoutce se hodí dobrá káva i čaj, pro děti pak nejlépe kakao pro zahřátí
Poznámka: Řepánky mohou vypadat jako klasické buchty, někde jsou to však spíš menší bochánky s větším množstvím náplně. Tyto detaily ovšem záleží na vás.