Staročeské řepánky z Polabí recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 lžíce cukr
20 dkg cukr
1 špetka sůl
2 ks vejce
vejce
20 dkg máslo
5 dkg máslo
1 hrneček mléko
1/2 l mléko
mléko
1 ks droždí
cukr moučka
1 lžíce mletá skořice
1 špetka citronová kůra
1 kg polohrubá mouka
1 lžička citronová šťáva
30 dkg mletý mák
1/5 kg cukrová řepa

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si obvyklým způsobem kvásek a necháme jej vykynout. Poté ze všech uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme ještě chvíli na teplém místě kynout

  2. Mezitím si připravíme náplň. Oloupanou a nastrouhanou řepu podusíme na másle doměkka, uvaříme v mléce umletý mák, přidáme vanilkový cukr, cukr krupici, změklé máslo a podle chuti mletou skořici. Mícháme, přidáme řepu, nastrouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu. Mícháme, až směs dobře zhoustne

  3. Z vykynutého těsta si pak připravíme bochánky, které plníme připravenou náplní. Řepánky pečlivě zabalíme

  4. Řepánky přendáme na plech těsně vedle sebe a potíráme vajíčkem rozkvedlaným s mlékem. Na pekáč o klasické velikosti se vejde asi 12 bochánků, pečeme asi 40 - 50 minut (podle zkušeností s vlastní troubou)

  5. Staročeské řepánky z Polabí podáváme vychladlé a sypané moučkovým cukrem. K této skvělé podzimní pochoutce se hodí dobrá káva i čaj, pro děti pak nejlépe kakao pro zahřátí

  6. Poznámka: Řepánky mohou vypadat jako klasické buchty, někde jsou to však spíš menší bochánky s větším množstvím náplně. Tyto detaily ovšem záleží na vás.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!