Staročeský jahelník recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 4 lžíce cukr 2 špetky sůl 2 ks vejce 500 ml mléko 1 ks citron 250 g jáhly 200 g sušené švestky na potření 1 ks vejce 100 g máslo 150 ml smetana ke šlehání
Postup Staročeský jahelník recept
Postup přípravy receptu
-
Švestky spaříme horkou vodou a potom je namočíme do čisté horké vody asi na hodinu. Nabobtnalé švestky scedíme a pokud jsou s peckami, vypeckujeme je.
Během "marinování" švestek několikrát spaříme jáhly a pak je uvaříme v osoleném mléce na kaši. Kaši necháme vychladnout. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Citron spaříme, osušíme a nastrouháme z něj kůru. Pekáček vymažeme máslem a zbylé máslo dáme rozpustit.
Do vychladlé kaše vmícháme žloutky, cukr a citronovou kůru. Z bílků vyšleháme sníh, který lehce vmícháme do jáhlové kaše. Kaši rozprostřeme do připraveného pekáčku a poklademe švestkami. Do smetany rozklepneme vejce, rozmícháme a směsí přelijeme švestky. Nakonec vše zalijeme rozpuštěným máslem a vložíme do předehřáté trouby na 20 minut.
Upečený staročeský jahelník podáváme horký.