Staročeský jahelník recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
4 lžíce cukr
2 špetky sůl
2 ks vejce
500 ml mléko
1 ks citron
250 g jáhly
200 g sušené švestky
na potření
1 ks vejce
100 g máslo
150 ml smetana ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Švestky spaříme horkou vodou a potom je namočíme do čisté horké vody asi na hodinu. Nabobtnalé švestky scedíme a pokud jsou s peckami, vypeckujeme je.

  2. Během "marinování" švestek několikrát spaříme jáhly a pak je uvaříme v osoleném mléce na kaši. Kaši necháme vychladnout. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Citron spaříme, osušíme a nastrouháme z něj kůru. Pekáček vymažeme máslem a zbylé máslo dáme rozpustit.

  3. Do vychladlé kaše vmícháme žloutky, cukr a citronovou kůru. Z bílků vyšleháme sníh, který lehce vmícháme do jáhlové kaše. Kaši rozprostřeme do připraveného pekáčku a poklademe švestkami. Do smetany rozklepneme vejce, rozmícháme a směsí přelijeme švestky. Nakonec vše zalijeme rozpuštěným máslem a vložíme do předehřáté trouby na 20 minut.

  4. Upečený staročeský jahelník podáváme horký.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!