Štědrovečerní krocan po slovensku recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

6 plátků slanina
3 stroužky česnek
olej
sůl
0 šálků majoránka
1 ks cibule
4 ks jablko
0 šálků rozinky
1 krocan
0 šálků bílé víno
mletý pepř
0 šálků vařená šunka
0 šálků loupané mandle
6 plátků plátková anglická slanina
500 g vepřová sekaná
celerový kořen

Postup přípravy receptu

  1. Krocana důkladně umyjeme zvenku i zevnitř, dobře usušíme, okořeníme a osolíme.

  2. Zeleninu a jablka očistíme a nakrájíme, uzeninu nasekáme na kostičky.

  3. V hlubší pánvi krocana krátce orestujeme, vybereme ho a na pánev přidáme česnek. Vložíme taktéž na kousky nakrájenou slaninu i nasekanou cibuli a všechno důkladně opečeme. Potom přidáme šunku, nasekané mandle, rozinky, majoránku, jablka a celer. Všechno důkladně promícháme a necháme vařit při nižší teplotě, až suroviny úplně pustí vodu. Do krocana napustíme po celé jeho ploše injekční jehlou bílé víno. Naplníme ho směsí z pánve a zašijeme. Křídla pevně připevníme. Nakonec krocaní kůži podle chuti okořeníme a dokola obložíme plátky slaniny.

  4. Krocana vložíme do trouby předehřáté na 175 °C na plech hrudí nahoru. Předtím ho však ještě zabalíme do hliníkové folie, kterou odstraníme krátce před koncem pečení. Krocana pečeme aspoň 5 hodin a po odstranění folie ho polijeme vypečenou šťávou a necháme ještě 10 - 15 minut péct dozlatova.

  5. Štědrovečerní krocan po slovensku chutná s nejrůznější přílohou a nejen o Vánocích.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!