Sterilované okurky Richarda Nováka recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 388 g cukr česnek 90 g sůl 0.6 l ocet 2,5 l voda 10 snítek kopr feferonka 1 ks křen 30 kuliček pepř celý černý 5 listů bobkový list 20 kuliček nové koření 2 ks střední cibule 10 lžiček hořčičné semínko 2 ks větší mrkev 4.5 kg okurky nakládačky
Postup Sterilované okurky Richarda Nováka
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si přivedeme do varu sladkokyselý nálev smíchaný ze všech ingrediencí a necháme ho provařit na mírném ohni 10 až 15 minut. Nálev odstavíme a koření scedíme
Mezitím do 10 vymytých sklenic 0,7 l vložíme na dno 2 kolečka cibule, 2 kolečka mrkve, 1 kolečko křenu a 1 snítku kopru. Pokud oceníme ostřejší chuť, přidáme 1 feferonku nebo 1 stroužek česneku. Pečlivě omyté okurky skládáme natěsno do sklenic, zalijeme sladkokyselým nálevem, uzavřeme těsně víčkem a sklenice sterilujeme v hrnci s vodou o teplotě cca 95 °C ponořené do 2/3, dokud se víčka nevypouknou, což trvá cca 5 až 10 minut
Po vyjmutí z hrnce necháme sklenice s okurkami vychladnout při pokojové teplotě. Sklenice můžeme obrátit na pár vteřin víčkem dolů, kvůli zkoušce těsnosti. Okurky skladujeme v chladné a tmavé místnosti
Sterilované okurky znojemského typu ve sladkokyselém kořeněném nálevu podle Richarda Nováka podáváme k různým pokrmům a příležitostem dle naší chuti.