Strakonický štrůdl recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- olej 1 špetka sůl 2 lžíce ocet 2 ks žloutek 1 kg jablko 100 g rozinky cukr moučka 2 balíčky vanilkový cukr 450 g hladká mouka 100 g vlašské ořechy 7 lžic studená voda 250 g Hera 2 balíčky skořicový cukr
Postup Strakonický štrůdl
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny určené na těsto zpracujeme v hladké těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a necháme nejlépe přes noc v lednici odpočinout
Jalbka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme nadrobno. Ořechy můžeme nasekat nahrubo
Těsto rozdělíme na 4 stejné díly. Z každé dílu postupně vyválíme placku - na délku plechu. Střední část lehce potřeme olejem, posypeme strouhankou a ni na ni rozložíme čtvrtinu jablek. Ta posypeme čtvrtinou rozinek a ořechů. Zasypeme polovinou balíčku vanilkového a skořicového cukru. Přehneme volné okraje a konce uzavřeme. Povrch opět potřeme olejem
Takto připravenou nohavici štrůdlu přeložíme na suchý plech (nebo vyložený pečícím papírem) a pečeme v troubě. Nejprve je zapékáme zprudka v předehřáté troubě. Pak je pomalu dopékáme zvolna
Upečený strakonický štrůdl necháme trochu vychladnout, ozdobíme moučkovým cukrem, nakrájíme a můžeme podávat.