Střapačky se zelím a slaninou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 100 ml olej sůl 3 ks vejce voda 0,75 kg polohrubá mouka 400 g anglická slanina 2 lžíce vepřové sádlo 0.5 kg kysané zelí 7 ks syrové brambory
Postup Střapačky se zelím a slaninou
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si dáme vařit zelí - celý obsah sáčku vysypeme do hrnce (i s kyselou šťávou) a dolijeme vodou, aby bylo zelí potopené. Vaříme cca hodinu, dokud zelí není měkké. Poté scedíme
Do většího hrnce dáme vařit vodu, když voda začne vřít, přidáme olej a sůl
Mezitím si oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle brambory, přidáme sůl, vejce a pomalu přisypáváme mouku. Musíme dosáhnout o něco větší hustoty než je těsto na bramboráky. Pokud se těsto lehce lepí, je to jedině dobře, tak by to totiž mělo být. Pokud je těsto příliš husté, přidáme vodu, pokud příliš tekuté, přidáme mouku
Těsto propasírujeme před cedník na halušky přímo do vroucí vody a několik minut vaříme, dokud halušky nevyplavou na hladinu. Halušky rychle scedíme nebo vybereme děrovanou lžící z vody ven, poté je nasypeme do nějaké větší nádoby, kde je omastíme sádlem, osvědčil se mi pekáč na buchty
Na pánvi si osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme polovinu uvařeného zelí a také osmahneme. Směs i se zbylým zelím přidáme do halušek a promícháme
Střapačky se zelím a slaninou podáváme jako hlavní chod.