Štrůdl mojí maminky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

na potření
1 ks vejce
100 g hera
podle potřeby
strouhanka
těsto
2 lžíce ocet
10.5 dl voda
0.5 kg hladká mouka
1 dl olej nebo sádlo
nádivka
1 lžička skořice
8 lžic cukr krupice
8 ks stejně velké jablko
na ozdobu
2 lžíce cukr moučka

Postup přípravy receptu

  1. Mouku si prosejeme na pomoučený vál. Vodu s octem a olejem přivedeme k varu. Tento obsah pomalu vléváme do mouky a zapracujeme nejprve nožem a pak rukama ve vláčné těsto, které musí zůstat pořád teplé, jinak nejde vyválet a ztvrdne. Proto těsto dáme na pomoučené prkénko pod misku a do kastrůlku dáme vařící vodu, kterou dáme na misku a takto uložené těsto necháme 1/2 hodiny odpočinout.

  2. Mezitím si oloupeme asi 8 jablek, přibližně stejně velkých a dáme je stranou. Do hrníčku si dáme (podle chuti jablek) přibližně 8 lžic cukru a skořici, a vše smícháme.

  3. Po půlhodině si odkrojíme půlku těsta, vyválíme tenký plát, na který dáme hrst strouhanky (pak těsto tolik nevlhne), nastrouháme nahrubo omytá 4 jablka, posypeme 3 - 4 lžícemi cukru se skořicí a zabalíme. Ovšem každý přehnutý okraj pomažeme rozpuštěnou herou, aby těsto na závin lépe drželo.

  4. Stejný postup opakujeme i s druhou půlkou těsta na štrůdl.

  5. Obě šišky dáme na plech a potřeme rozšlehaným vejcem.

  6. Štrůdl mojí maminky pečeme přibližně při 180 °C do zlatavé barvy.

  7. Po pečení potřeme opět herou obě šišky a pocukrujeme moučkovým cukrem.

  8. Necháme vychladnout a podáváme. Někdo si ke štrůdlu dává ještě šlehačku. Chutná dobře i studený.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!