Švestkový koláč z tvarohového těsta recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 - 2 lžíce cukr 8 lžic olej 1 ks vejce 6 lžic mléko 2 ks bílek švestky 250 g tvaroh 100 g cukr krupice 60 g cukr moučka 450 g polohrubá mouka 100 g vlašské ořechy 1/2 balíčku kypřící prášek do pečiva 450 ml ovocná šťáva 1 balíček ovocný pudinkový prášek
Postup Švestkový koláč z tvarohového těsta
Postup přípravy receptu
-
Tvaroh, mléko, vejce a cukr společně našleháme do pěny. Ke konci zašleháme i polovinu mouky. Druhou polovinu mouky promícháme s práškem do pečiva a vmícháme do tvarohové hmoty. Vznikne vláčné těsto, které vyválíme na placku. Válíme přímo na pečícím papíru, případně na na vymaštěném a pomoučněném plechu. Uložíme na chvíli do chladu a mezitím si připravíme další ingredience
Švestky umyjeme, rozloupneme a vypeckujeme. Nařežeme je na čtvrtky
Umeleme nebo tyčovým mixérem nasekáme na jemno ořechy. Z bílků a moučkového cukru ušleháme tuhý sníh. Nasekané ořechy do sněhu zlehka zamícháme
Ořechový sníh rozetřeme na vyválenou placku z těsta a na pěnu naskládáme hustě vedle sebe rozkrájené švestky
Švestkový koláč z tvarohového těsta dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 40 minut při 150 °C. Upečený koláč vyjmeme a necháme chladnout
Podle návodu na obalu uvaříme pudink. Pouze místo mléka použijeme 450 ml ovocné šťávy, může to být sirup naředěný vodou nebo samotná šťáva z kompotu. Pudinkem polijeme rovnoměrně celý švestkový koláč
Švestkový koláč z tvarohového těsta podáváme vychladlý.