Studený meruňkový dortík recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 150 g máslo 100 g máslové sušenky 100 g světlé BeBe sušenky 2 lžíce třtinový cukr krém 4 lžíce mléko 1 kelímek smetana ke šlehání 6 g plátková želatina 500 g meruňkový jogurt poleva 500 g meruňky 2 balíčky želatina 250 ml meruňková šťáva 2 lžíce meruňkový džem
Postup Studený meruňkový dortík recept
Postup přípravy receptu
-
Oba druhy sušenek pomocí mixéru rozdrtíme. Rozpuštěné máslo smícháme se sušenkovými drobečky a 2 lžícemi třtinového cukru. Dortovou formu vyložíme pečicím navlhčeným papírem a naneseme sušenkovou směs. Lžící dobře přimáčkneme. Formu vložíme alespoň na půl hodinky do lednice.
Želatinu namočíme do vody (alespoň na 10 minut). Poté želatinu vyždímáme. Dáme vařit mléko. Mléko odstavíme a přidáme vymačkanou želatinu, dobře promícháme.
Smetanu vyšleháme, přidáme meruňkový jogurt a nakonec vlažnou želatinu, krém dobře promícháme.
Formu vyndáme z lednice a naneseme jogurtový krém se želatinou. Dáme opět do lednice alespoň na 2 hodiny.
Želatinu uděláme dle návodu na obalu, ale vaříme ji s meruňkovou šťávou a lžící meruňkové marmelády.
Okapané meruňky nakrájíme nebo dáme celé na studený dort a zalijeme hotovou želatinou. Meruňkový dort dáme opět do lednice na pár hodin, ztuhlý dort můžeme otevřít z formy.
Studený meruňkový dortík podáváme jako dezert.