Sumec na černém pivu recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 lžíce cukr
1 stroužek česnek
sůl
50 g máslo
20 g máslo
30 g máslo
50 g strouhanka
50 g cibule
200 g cibule
kmín
1 snítka tymián
100 g cizrna
1 lžíce olivový olej
200 ml kuřecí vývar
100 ml vinný ocet
mletý černý pepř
300 ml černé pivo
400 g sumec
20 g plocholistá petržel
1 snítka plocholistá petržel
chilli vlákna

Postup přípravy receptu

  1. Očištěný a omytý filet ze sumce nakrájíme na porce, osolíme, opepříme a posypeme drceným kmínem. Na rozpálenou pánev dáme kolo pečicího papíru, na něm necháme rozpustit máslo a zprudka opečeme filet 2 minuty z každé strany

  2. Oloupanou cibuli nakrájíme na větší kousky a opečeme dozlatova. Přidáme cukr, jemně necháme zkaramelizovat, zalijeme vinným octem, černým pivem a 5 minut důkladně provaříme. Tuto směs nalijeme do pekáčku, přidáme snítku tymiánu, vložíme opečeného sumce a při 180 °C pečeme 15 minut

  3. Na másle zpěníme strouhanku, přidáme na jemno nasekanou petrželku a prolisovaný stroužek česneku. Upečeného sumce obalíme v připravené strouhance a dáme ještě na další 3 minuty zapéct do trouby na 180 °C

  4. Příprava cizrny

  5. Cizrnu uvaříme doměkka v neosolené vodě, poté ji vyjmeme a na olivovém oleji zpěníme na jemno nakrájenou cibulku. K ní přidáme uvařenou cizrnu, zalijeme kuřecím vývarem a necháme zredukovat na ¼. Přidáme nasekanou plocholistou petržel, stáhneme z ohně a vmícháme na kostičky nakrájené máslo

  6. Servírování

  7. Sumce na černém pivu můžeme na talíři pokrm ozdobit chilli nitkami

  8. TIP: Cizrna se vám bude lépe vařit, když ji přes noc namočíme do studené vody

  9. Chceme-li sumce zbavit silné rybí chuti, namočíme ho přes noc do mléka

  10. Autor receptu: Jan Punčochář

  11. Zdroj:SEXY moderní česká kuchyně, vydalo R MEDIA, spol. s r.o., 2013


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!