Sumec na černém pivu recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 lžíce cukr 1 stroužek česnek sůl 50 g máslo 20 g máslo 30 g máslo 50 g strouhanka 50 g cibule 200 g cibule kmín 1 snítka tymián 100 g cizrna 1 lžíce olivový olej 200 ml kuřecí vývar 100 ml vinný ocet mletý černý pepř 300 ml černé pivo 400 g sumec 20 g plocholistá petržel 1 snítka plocholistá petržel chilli vlákna
Postup Sumec na černém pivu
Postup přípravy receptu
-
Očištěný a omytý filet ze sumce nakrájíme na porce, osolíme, opepříme a posypeme drceným kmínem. Na rozpálenou pánev dáme kolo pečicího papíru, na něm necháme rozpustit máslo a zprudka opečeme filet 2 minuty z každé strany
Oloupanou cibuli nakrájíme na větší kousky a opečeme dozlatova. Přidáme cukr, jemně necháme zkaramelizovat, zalijeme vinným octem, černým pivem a 5 minut důkladně provaříme. Tuto směs nalijeme do pekáčku, přidáme snítku tymiánu, vložíme opečeného sumce a při 180 °C pečeme 15 minut
Na másle zpěníme strouhanku, přidáme na jemno nasekanou petrželku a prolisovaný stroužek česneku. Upečeného sumce obalíme v připravené strouhance a dáme ještě na další 3 minuty zapéct do trouby na 180 °C
Příprava cizrny
Cizrnu uvaříme doměkka v neosolené vodě, poté ji vyjmeme a na olivovém oleji zpěníme na jemno nakrájenou cibulku. K ní přidáme uvařenou cizrnu, zalijeme kuřecím vývarem a necháme zredukovat na ¼. Přidáme nasekanou plocholistou petržel, stáhneme z ohně a vmícháme na kostičky nakrájené máslo
Servírování
Sumce na černém pivu můžeme na talíři pokrm ozdobit chilli nitkami
TIP: Cizrna se vám bude lépe vařit, když ji přes noc namočíme do studené vody
Chceme-li sumce zbavit silné rybí chuti, namočíme ho přes noc do mléka
Autor receptu: Jan Punčochář
Zdroj:SEXY moderní česká kuchyně, vydalo R MEDIA, spol. s r.o., 2013