Super čokoládový dort recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
3 ks vejce
200 g máslo
1 lžička prášek do pečiva
150-200 g cukr krystal
170 g hladká mouka
0.3 lžičky jedlá soda
150-200 g třtinový cukr
1 lžíce instatní káva
25 g holandské kakao
200 g kvalitní čokoláda
75 ml podmáslí (5 lžic)
krém
2 lžíce cukr krystal
1 kelímek smetana ke šlehání
150 g kvalitní čokoláda

Postup přípravy receptu

  1. Čokoládu nalámeme do kastrůlku, přidáme máslo a kávu rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohříváme, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahříváme příliš.

  2. V míse smícháme mouku, prášek, sodu, cukr a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky.

  3. V jiné misce smícháme vejce s podmáslím (podmáslí lze nahradit kysanou smetanou nebo bílým jogurtem). Je to asi 5 lžic.

  4. Potom do mísy k mouce přidáme čokoládovou směs a vejce s podmáslím a vymícháme dohladka.

  5. Vlijeme do dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě 1,5 hodiny. Normální trouba by měla být vyhřátá na 160 °C, horkovzdušná na 140 °C.

  6. Připravíme si krém: Čokoládu na polevu dáme do misky. V kastrůlku zahřejeme smetanu s cukrem k bodu varu, přelijeme přes čokoládu a promícháme dohladka. Necháme malinko zchladnout, aby mírně ztuhla.

  7. Čokoládový dort vyklopíme a necháme vychladnout minimálně 1 hodinu. Pak korpus rozkrojíme, namažeme krémem a pláty spojíme dohromady. Potom pomažeme celý zbytek dortu krémem a ozdobíme třeba čokoládovými hoblinkami - naškrábeme škrabkou vychlazenou čokoládu nebo zdobíme podle vlastní fantazie.

  8. Super čokoládový dort dobře vychladíme a podáváme. Je výborný hlavně pro milovníky čokolády.

  9. Do těsta i krému použijeme kvalitní čokoládu s více než 60 % kakaa.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!