Švédské krémové buchtičky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
80 g máslo
125 ml smetana
1 kostka droždí
100 g cukr krupice
375 g hladká mouka
1 lžička mletý kardamon
na potření
1 ks vejce
náplň
125 g mandle
120 g cukr moučka
250 ml smetana ke šlehání
50 ml smetana na vaření
50 ml mandlový likér
na ozdobu
cukr moučka

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, lžíce cukru a 125 ml vlažné vody připravíme kvásek, který necháme vykynout.

  2. Smícháme mouku se špetkou soli a přidáme vejce, zbylý cukr, teplou smetanu, kardamon, vykynutý kvásek, rozpuštěné máslo a vše zpracujeme.

  3. Vypracujeme tužší, hladké, nelepivé těsto, které necháme na teplém místě 40 minut kynout.

  4. Těsto rozdělíme na 13 dílků, ze kterých vytvarujeme bochánky. Naskládáme je na plech vyložený pečícím papírem dále od sebe a necháme je 20 minut kynout.

  5. Pak povrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě 12 minut na 220 °C. Po upečení necháme vychladnout.

  6. Vršky švédských krémových buchtiček odkrojíme a opatrně vyjmeme třetinu střídky. Smícháme ji s nastrouhanými mandlemi, cukrem, smetanou a likérem. Směsí naplníme buchtičky a nahoru přidáme kopeček ušlehané smetany. Každou buchtičku přiklopíme vrškem a můžeme pocukrovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!