Švédské krémové buchtičky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce 80 g máslo 125 ml smetana 1 kostka droždí 100 g cukr krupice 375 g hladká mouka 1 lžička mletý kardamon na potření 1 ks vejce náplň 125 g mandle 120 g cukr moučka 250 ml smetana ke šlehání 50 ml smetana na vaření 50 ml mandlový likér na ozdobu cukr moučka
Postup Švédské krémové buchtičky recept
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, lžíce cukru a 125 ml vlažné vody připravíme kvásek, který necháme vykynout.
Smícháme mouku se špetkou soli a přidáme vejce, zbylý cukr, teplou smetanu, kardamon, vykynutý kvásek, rozpuštěné máslo a vše zpracujeme.
Vypracujeme tužší, hladké, nelepivé těsto, které necháme na teplém místě 40 minut kynout.
Těsto rozdělíme na 13 dílků, ze kterých vytvarujeme bochánky. Naskládáme je na plech vyložený pečícím papírem dále od sebe a necháme je 20 minut kynout.
Pak povrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě 12 minut na 220 °C. Po upečení necháme vychladnout.
Vršky švédských krémových buchtiček odkrojíme a opatrně vyjmeme třetinu střídky. Smícháme ji s nastrouhanými mandlemi, cukrem, smetanou a likérem. Směsí naplníme buchtičky a nahoru přidáme kopeček ušlehané smetany. Každou buchtičku přiklopíme vrškem a můžeme pocukrovat.