Švestkové chutney recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 400 g cibule 150 g jablko 0 větviček tymián 100 g rozinky 1 kg švestky 2 lístky bobkový list 30 g čerstvý zázvor 5 kuliček celý pepř 200 g hnědý cukr 150 ml ocet z červeného vína 1 špetka fenyklová semínka podle chuti sůl chilli pepř
Postup Švestkové chutney recept
Postup přípravy receptu
-
Ovoce důkladně omyjeme. Švestky vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtky. Jablka krájíme na malé kousky, protože jejich velikost zůstane po uvaření stejná. Rozinky rozkrájíme na půlky. Zázvor a česnek oloupeme a nastrouháme, případně nakrájíme na jemné kostičky.
Ocet svaříme s bobkovým listem, celým pepřem, tymiánem a semínky fenyklu. Vypneme a necháme macerovat.
Cibuli nakrájíme na proužky, osmahneme na másle, přidáme cukr a za častého míchání necháme zkaramelizovat. Poté přes síto přilijeme octový odvar a důkladně promícháme.
Přidáme pokrájené švestky, jablka, rozinky a víno. Za vysoké teploty a stálého míchání vaříme, dokud švestky nepustí dostatek tekutiny. Poté teplotu ztlumíme, přidáme ostatní koření, česnek a zázvor. Za občasného míchání necháme švestkové chutney vařit, dokud nám nevznikne požadovaná konzistence. Pokud pustí švestky moc vody, a nebo si to chceme urychlit, můžeme přidat želírovací cukr.
Ještě horké švestkové chutney plníme do sterilovaných sklenic. Zavřené švestkové chutney necháme vychladnout dnem vzhůru.