Švestkové koláče s mákem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 150 g cukr sůl 160 g máslo 6 ks žloutek 40 g droždí 600 g polohrubá mouka 1 špetka muškátový oříšek 220 ml vlažné mléko na potření máslo rum žloutek náplň švestky 100 g směs mletého máku a cukru na ozdobu cukr moučka mák podle potřeby tuk na vymazání
Postup Švestkové koláče s mákem recept
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si na vál suroviny na těsto - mouku, máslo, špetku soli a cukr. V misce rozmícháme kvásek z droždí, vlažného mléka, trošky cukru a zasypeme moukou. Když nakyne, přidáme ho postupně se žloutky, cukrem, mlékem a špetkou muškátového oříšku k ostatním surovinám a uhněteme pevné těsto. Necháme nakynout.
Švestky mezitím omyjeme a vypeckujeme. Pokud použijeme kompotované, necháme je okapat.
Po dvojím přetužení vyválíme z těsta plát, vykrájíme kolečka, do nich balíme švestky s trochou směsi máku a cukru. Koláče potřeme žloutkem a posypeme mákem. Pečeme na vymazaném plechu asi 20 minut na 200 °C dozlatova.
Hotové švestkové koláče s mákem ještě za horka potřeme směsí rozpuštěného másla a rumu a po vychladnutí pocukrujeme.