Švestkové koláče s mákem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
150 g cukr
sůl
160 g máslo
6 ks žloutek
40 g droždí
600 g polohrubá mouka
1 špetka muškátový oříšek
220 ml vlažné mléko
na potření
máslo
rum
žloutek
náplň
švestky
100 g směs mletého máku a cukru
na ozdobu
cukr moučka
mák
podle potřeby
tuk na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si na vál suroviny na těsto - mouku, máslo, špetku soli a cukr. V misce rozmícháme kvásek z droždí, vlažného mléka, trošky cukru a zasypeme moukou. Když nakyne, přidáme ho postupně se žloutky, cukrem, mlékem a špetkou muškátového oříšku k ostatním surovinám a uhněteme pevné těsto. Necháme nakynout.

  2. Švestky mezitím omyjeme a vypeckujeme. Pokud použijeme kompotované, necháme je okapat.

  3. Po dvojím přetužení vyválíme z těsta plát, vykrájíme kolečka, do nich balíme švestky s trochou směsi máku a cukru. Koláče potřeme žloutkem a posypeme mákem. Pečeme na vymazaném plechu asi 20 minut na 200 °C dozlatova.

  4. Hotové švestkové koláče s mákem ještě za horka potřeme směsí rozpuštěného másla a rumu a po vychladnutí pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!