Švestkový koláč od babičky recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

2 špetky sůl
2 ks vejce
1 hrnek mléko
100 g sádlo
50 g sádlo
sádlo
50 g cukr krystal
7 lžiček cukr krystal
1/2 lžičky mletá skořice
2 balíčky vanilkový cukr
citronová kůra
50 g hrubá mouka
500 g polohrubá mouka
100 g polohrubá mouka
1 kostka droždí (42 g)

Postup přípravy receptu

  1. V zadělávací míse si připravíme kvásek z 1 hrnku mléka, kostky droždí a 7 lžiček cukru. Potom přidáme vejce, polohrubou mouku, špetku soli, citronovou kůru a rozpuštěné vychladlé sádlo. Řádně propracujeme a necháme kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem

  2. Než nám těsto vykyne, tak si připravíme švestky. Odpeckujeme je a kdo chce menší kousky, tak je překrojí ještě na polovinu

  3. Připravíme si drobenku ze 100 g polohrubé mouky, 50 g krystalového cukru, 50 g sádla, 1/2 lžičky skořice, 2 vanilkových cukrů a 50 g hrubé mouky

  4. Vykynuté těsto dáme na plech vyložený pečícím papírem, poklademe hustě švestkami a posypeme drobenkou. Koláč necháme na plechu asi 20 minut kynout a potom pečeme při 180 °C asi 40 minut. Po upečení potřeme okraje koláče sádlem

  5. Z těsta můžeme dělat i švestkové kulaté koláčky nebo buchty.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!