Švestkový koláč s tvarohovo- makovou náplní recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 80 g cukr 100 g cukr 3 lžíce cukr 1 špetka sůl 2 ks vejce 80 g máslo 100 g máslo 2 ks žloutek 250 ml mléko 25 g droždí 500 g švestky 1 lžička citronová kůra 140 g hrubá mouka 500 g polohrubá mouka 300 g měkký tvaroh 5 lžic vařená maková náplň
Postup Švestkový koláč s tvarohovo- makovou náplní
Postup přípravy receptu
-
Máslo necháme změknout a mléko zahřejeme tak, aby bylo vlažné
Mouku prosejeme, uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme trochu vlažného mléka. Potom vsypeme polovinu cukru, na který rozdrobíme droždí. Asi 15 minut necháme vzejít kvásek a přidáme žloutky, máslo, zbylý cukr, citronovou kůru, sůl a zbylé mléko. Rukama vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout asi 2 hodiny. Musí zdvojnásobit svůj objem
Švestky omyjeme a vypeckujeme
Náplň: Tvaroh smícháme s vejcem, cukrem a vařenou makovou náplní. Připravíme si drobenku. Máslo nakrájíme na kostičky, zaprášíme moukou a zasypeme cukrem a rychle rukama žmolíme na sypké kousky
Troubu předehřejeme na 170 °C. Koláčové formy vymažeme máslem. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a rukama rozprostřeme do forem. Potřeme tvarohovo-makovou náplní, poklademe švestkami a posypeme drobenkou. Pečeme přibližně 20 minut
Upečený švestkový koláč s tvarohovo-makovou necháme vychladnout, naporcujeme a podáváme ke kávě nebo čaji.