Švestkový nákyp s pohankou a jablky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks vejce
100 g máslo
300 ml mléko
250 g jablko
250 g švestky
1 balíček vanilkový cukr
100 g třtinový cukr
200 g loupaná pohanka
podle chuti
mletá skořice
mletý zázvor

Postup přípravy receptu

  1. Pohanku přelijeme vroucí vodou a necháme ji 20 minut odstát. Poté pohanku scedíme. Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na plátky či hrubší nudličky. Omytá a oloupaná jablka bez jádřince nakrájíme na plátky.

  2. Dno zapékací misky vytřeme máslem a poklademe první vrstvu pohanky. Na pohanku rozprostřeme na plátky pokrájená jablka a švestky, pocukrujeme, posypeme skořicí a zázvorem, překryjeme vrstvou pohanky, opět dáme jablka a švestky. Takto opakujeme do vyčerpání surovin. Poslední vrstvu švestkového nákypu tvoří pohanka, na kterou rozprostřeme tenké plátky másla.

  3. Obsah v zapékací míse zalijeme vejci rozšlehanými v mléce a vložíme do vyhřáté trouby alespoň na 30 minut.

  4. Švestkový nákyp s pohankou a jablky nakrájíme na porce, rozdělíme na talíře a ihned podáváme jako sladký hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!