Švestkový nákyp s pohankou a jablky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 ks vejce 100 g máslo 300 ml mléko 250 g jablko 250 g švestky 1 balíček vanilkový cukr 100 g třtinový cukr 200 g loupaná pohanka podle chuti mletá skořice mletý zázvor
Postup Švestkový nákyp s pohankou a jablky recept
Postup přípravy receptu
-
Pohanku přelijeme vroucí vodou a necháme ji 20 minut odstát. Poté pohanku scedíme. Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na plátky či hrubší nudličky. Omytá a oloupaná jablka bez jádřince nakrájíme na plátky.
Dno zapékací misky vytřeme máslem a poklademe první vrstvu pohanky. Na pohanku rozprostřeme na plátky pokrájená jablka a švestky, pocukrujeme, posypeme skořicí a zázvorem, překryjeme vrstvou pohanky, opět dáme jablka a švestky. Takto opakujeme do vyčerpání surovin. Poslední vrstvu švestkového nákypu tvoří pohanka, na kterou rozprostřeme tenké plátky másla.
Obsah v zapékací míse zalijeme vejci rozšlehanými v mléce a vložíme do vyhřáté trouby alespoň na 30 minut.
Švestkový nákyp s pohankou a jablky nakrájíme na porce, rozdělíme na talíře a ihned podáváme jako sladký hlavní chod.