Švestkový smetanový koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3 ks vejce 20 g máslo 2 dl smetana 750 g švestky 120 g cukr moučka 50 g hladká mouka těsto 110 g máslo 5 cl voda 1 lžíce cukr moučka 230 g hladká mouka podle potřeby máslo na vymazání
Postup Švestkový smetanový koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme těsto. Mouku smícháme s povoleným a na kousky nakrájeným máslem, cukrem a asi 5 cl vody. Vypracujeme těsto, ze kterého uděláme bochánek, zabalíme jej do potravinářské folie a uložíme na 30 minut do ledničky.
Mezitím omyjeme zralé švestky, rozpůlíme je a vyjmeme pecku. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Formu o průměru 26 cm vymažeme máslem, vyložíme těstem, které vymačkáme až do okrajů formy a dno propícháme vidličkou. Převislé okraje těsta odřízneme. Těsto poprášíme lžící mouky a 2 lžícemi cukru a až poté poklademe švestkami řezem dolů.
V misce rozšleháme vejce, přidáme zbývající cukr, prosátou mouku a smetanu. Směs nalijeme na švestky a můžeme péct.
Švestkový smetanový koláč pečeme přibližně 40 minut, až je povrch zlatavý. Před krájením necháme švestkový koláč dostatečně vychladnout.