Švestkový smetanový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 ks vejce
20 g máslo
2 dl smetana
750 g švestky
120 g cukr moučka
50 g hladká mouka
těsto
110 g máslo
5 cl voda
1 lžíce cukr moučka
230 g hladká mouka
podle potřeby
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme těsto. Mouku smícháme s povoleným a na kousky nakrájeným máslem, cukrem a asi 5 cl vody. Vypracujeme těsto, ze kterého uděláme bochánek, zabalíme jej do potravinářské folie a uložíme na 30 minut do ledničky.

  2. Mezitím omyjeme zralé švestky, rozpůlíme je a vyjmeme pecku. Troubu předehřejeme na 180 °C.

  3. Formu o průměru 26 cm vymažeme máslem, vyložíme těstem, které vymačkáme až do okrajů formy a dno propícháme vidličkou. Převislé okraje těsta odřízneme. Těsto poprášíme lžící mouky a 2 lžícemi cukru a až poté poklademe švestkami řezem dolů.

  4. V misce rozšleháme vejce, přidáme zbývající cukr, prosátou mouku a smetanu. Směs nalijeme na švestky a můžeme péct.

  5. Švestkový smetanový koláč pečeme přibližně 40 minut, až je povrch zlatavý. Před krájením necháme švestkový koláč dostatečně vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!