Světlá cibulová bageta recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžičky sůl
25 dl voda
30 g droždí
3 lžičky cukr krystal
1 ks středně velká cibule
375 g hladká mouka
1 dl panenský olivový olej
podle potřeby
olej

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme kvásek. Do větší mísy rozdrobíme droždí, přilijeme 1,5 dl vlažné vody a pořádně promícháme metličkou. Poté přisypeme 200 g hladké mouky a pořádně promícháme, aby vznikla hladká, ale lepkavá kašička. Pokud nebude mít kvásek ideální konzistenci, přidáme trochu mouky nebo vody, jak bude potřeba. Takto připravený kvásek necháme asi 20 minut vzejít, až zdvojnásobí objem.

  2. Než kvásek pěkně vzejde, připravíme si cibuli. Středně velkou cibuli nakrájíme na tenká půl kolečka a v pánvi na troše oleje pomalinku dusíme. Jakmile cibulka pěkně změkne a začne chytat zlatavý nádech, přisypeme lžičku cukru a za stálého míchání necháme cukr s cibulí hezky spojit. Po té vyndáme cibulku na talířek s ubrouskem a necháme vychladnout. Abychom si urychlili práci, můžeme dát chladit do lednice.

  3. Cibulku máme vychlazenou a kvásek nám vzešel. Do misky s kváskem pomalu prosejeme 175 g hladké mouky, přidáme 1 dl olivového oleje, 2 lžičky soli, 2 lžičky cukru, 1 dl vody a vychlazenou cibulku, kterou v prstech rozdrtíme. Vše pořádně promícháme, aby nám vzniklo hladké vláčné těsto. Opět můžeme v případě potřeby přidal mouku nebo vodu. Promíchané těsto poprášíme hladkou moukou a necháme pod utěrkou asi 40 minut kynout.

  4. Těsně před koncem kynutí si připravíme pruh pečícího papíru odpovídající velikosti plechu, na kterém budeme bagety péct. Zapneme troubu na 230 °C a vložíme do ní prázdný plech. Na připravený pečící papír opatrně přendáme vykynuté těsto, rozdělíme je na dvě části, obě poprášíme moukou a vyvarujeme do požadovaného tvaru. Povrch baget můžeme opatrně naříznout ostrým nožem. Troubu stáhneme na 190 °C a s pečícím papírem přeneseme bagety na zahřátý plech. Na dno trouby vložíme kastrůlek s přibližně 2 centimetry vody a necháme bagety péct asi půl hodiny, dokud nezezlátnou. V průběhu pečení potřeme povrch baget vodou, aby se vytvořila pěkná křupavá kůrka. Upečené cibulové bagety vyndáme z trouby a necháme úplně vychladnou na mřížce tak, aby dýchaly i zespodu.

  5. Světlé cibulové bagety servírujeme studené s pomazánkou, salátem, nebo jako přílohu například k polévce.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!