Švýcarky z kynutého těsta recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce 100 g máslo 1 kostka droždí 120 g cukr krupice 250 g hladká mouka 250 g polohrubá mouka směs cukr strouhanka mletá skořice na potření olej podle potřeby mléko
Postup Švýcarky z kynutého těsta recept
Postup přípravy receptu
-
Z mléka, cukru a droždí připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Do kvásku přidáme mouku, rozpuštěné máslo, vejce, špetku soli a zpracujeme těsto, které by mělo být vláčné. Pokud se těsto lepí, přisypeme mouku. Těsto necháme kynout na teplém místě.
Než těsto na švýcarky vykyne, připravíme si skořicovou směs ze stejného množství krupicového cukru, strouhanky a mleté skořice podle chuti.
Vykynuté těsto vyválíme na plát o tloušťce asi 1/2 cm, který celý potřeme olejem a hustě posypeme skořicovou směsí. Placku srolujeme do ruličky - musí být pevná - a opět potřeme olejem.
Z ruličky krájíme špalíky, které po délce zmáčkneme násadou vařečky - tím se švýcarky po stranách otevřou.
Skořicové švýcarky z kynutého těsta pečeme dozlatova při teplotě 180 °C. Podáváme podle chuti.