Sýrový koláč se šproty recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 3 - 4 stroužky česnek sůl 2 ks vejce 150 g máslo 150 ml smetana 100 ml voda 1 lžíce plnotučná hořčice 150 g hladká mouka 150 g polohrubá mouka 2 lžíce citronová šťáva 2 lžičky sušené oregano 1 řapík řapíkatý celer 6 - 8 ks cherry rajčata černý mletý pepř 1 ks malá červená cibule 1 konzerva uzené šproty 200 g sýr Blaťácké zlato 1 hrst kapary se stopkou
Postup Sýrový koláč se šproty
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme těsto a ostatní ingredience. Z mouky, změklého másla, soli a vody vypracujeme hladké středně tuhé těsto, které odložíme na 30 minut do lednice
Mezitím oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na tenké plátky. Stonek řapíkatého celeru oloupeme a nakrájíme na jemné kousky. Uzené šproty a kapary necháme okapat na sítku. Sýr nastrouháme nahrubo a cherry rajčata omyjeme. Ze smetany, vajec, citronové šťávy, hořčice a oregana umícháme směs, do které zapracujeme nastrouhaný sýr
Troubu předehřejeme na 180 °C a pečící formu vyložíme těstem tak, aby vznikly vyšší okraje. Do korpusu přendáme smetanovou směs se sýrem a vše poklademe česnekem, rybkami, celerem, rajčátky, cibulí a kapary. Koláč vložíme do trouby a zvolna pečeme 35 - 45 minut dozlatova
Upečený sýrový koláč vyjmeme z trouby a necháme asi 10 - 15 minut odpočinout. Potom ho nakrájíme na porce a podáváme s čerstvým zeleninovým salátem.