Tažené těsto recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- sůl 20 g máslo strouhanka 300 g jablko cukr krupice mletá skořice 300 g hladká mouka 5 kapek citronová šťáva 125 ml vlažná voda
Postup Tažené těsto
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku a sůl a utvoříme důlek. Rozmícháme vlažnou vodu, rozehřátý tuk a citronovou šťávu a nalijeme do důlku. Rukama zpracujeme na vále těsto. Občas těstem uhodíme o pracovní plochu, aby bylo vláčné a jemné a nelepilo se. Vytvoříme bochánky, zakryjeme nahřátým hrncem a necháme půlhodiny odpočinout
Poté na pomoučněném vále vyválíme z těsta plát velikostí talíře. Připravíme si čistou utěrku, položíme na ni těsto a strčíme pod něj ruce dlaněmi dolů. Sevřeme je mírně v pěsti a hřbety rukou vytahujeme těsto do všech stran. výsledný plát by měl být velký aspoň jako utěrka
Tažené těsto pokapeme máslem, posypeme strouhankou, skořicí a poklademe nastrouhanými jablky. Pocukrujeme a stočíme jako závin
Tažené těsto pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.