Tažený závin s jablky a ořechy recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 ks vejce
75 g máslo
strouhanka
100 - 150 ml rum
4 - 5 ks jablko
3 lžíce rozinky
cukr moučka
0,5 lžiček mletá skořice
2 lžíce rozpuštěné máslo
0,25 lžiček mleté nové koření
2 - 3 lžíce sekané vlašské ořechy
0,25 lžiček mletý badyán
3 - 4 lžíce třtinový cukr
těsto na tažený závin

Postup přípravy receptu

  1. Den předem si naložíme rozinky do rumu. Pokud jsou sířené, přelijeme předem vroucí vodou a necháme vychladnout. Teprve pak je naložíme

  2. Druhý den si připravíme těsto. To připravíme podle receptu: Těsto na tažený závin

  3. Jablka očistíme, oloupeme a na V-kráječi nakrouháme tenčí nudličky nebo je nakrájíme na kostičky. K jablkům přidáme cukr, koření a slité naložené rozinky

  4. Odpočinuté těsto rozdělíme na poloviny. Polovinu taženého těsta rozválíme a vyválený plát opatrně přeneseme na pomoučněné plátno. Na něm těsto ještě podle potřeby roztáhneme do požadovaného tvaru. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Střed posypeme strouhankou a tu poklademe jablky. Ta ještě posypeme ořechy a lehce pokapeme 2 lžícemi rozpuštěného másla. Tažené těsto opatrně svineme pomocí utěrky, přičemž ho dobře, ale jemně utahujeme. S druhou polovinou těsta postupujeme stejně

  5. Tažený závin s jablky a ořechy přeložíme na plech, vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova. Doporučuji během pečení troubu otevřít a vyvětrat páru. Občas před pečením závin propíchám vidličkou. Upečený závin vyjmeme z trouby, pomašlujeme rozpuštěným máslem

  6. Ještě teplý tažený závin můžeme ocukrovat. Osobně jej ale cukruji až při servírování.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!