Tažený závin s jablky a ořechy recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 ks vejce 75 g máslo strouhanka 100 - 150 ml rum 4 - 5 ks jablko 3 lžíce rozinky cukr moučka 0,5 lžiček mletá skořice 2 lžíce rozpuštěné máslo 0,25 lžiček mleté nové koření 2 - 3 lžíce sekané vlašské ořechy 0,25 lžiček mletý badyán 3 - 4 lžíce třtinový cukr těsto na tažený závin
Postup Tažený závin s jablky a ořechy
Postup přípravy receptu
-
Den předem si naložíme rozinky do rumu. Pokud jsou sířené, přelijeme předem vroucí vodou a necháme vychladnout. Teprve pak je naložíme
Druhý den si připravíme těsto. To připravíme podle receptu: Těsto na tažený závin
Jablka očistíme, oloupeme a na V-kráječi nakrouháme tenčí nudličky nebo je nakrájíme na kostičky. K jablkům přidáme cukr, koření a slité naložené rozinky
Odpočinuté těsto rozdělíme na poloviny. Polovinu taženého těsta rozválíme a vyválený plát opatrně přeneseme na pomoučněné plátno. Na něm těsto ještě podle potřeby roztáhneme do požadovaného tvaru. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Střed posypeme strouhankou a tu poklademe jablky. Ta ještě posypeme ořechy a lehce pokapeme 2 lžícemi rozpuštěného másla. Tažené těsto opatrně svineme pomocí utěrky, přičemž ho dobře, ale jemně utahujeme. S druhou polovinou těsta postupujeme stejně
Tažený závin s jablky a ořechy přeložíme na plech, vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova. Doporučuji během pečení troubu otevřít a vyvětrat páru. Občas před pečením závin propíchám vidličkou. Upečený závin vyjmeme z trouby, pomašlujeme rozpuštěným máslem
Ještě teplý tažený závin můžeme ocukrovat. Osobně jej ale cukruji až při servírování.