Tiramisu Jamieho Oliviera podle Mony recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 balíček dětské piškoty
těsto
4 ks vejce
3 lžíce rum
110 g cukr moučka
90 g hladká mouka
1 balíček kypřící prášek
1 dl silná černá káva
50 g rozpuštěné máslo
30 g holandské kakao
krém
1 dl rum
2 ks žloutek
500 g tvaroh
50 g cukr moučka
1 ks vanilkový cukr
1 plátek rozpuštěné máslo
podle chuti
250 ml smetana ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si korpus. Dáme si předehřát troubu asi na 180 stupňů. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme mouku, kypřící prášek, polovinu sněhu z bílků, kakaový prášek a zbylé bílky - všechno za stálého míchání v mixeru. Těsto vylijeme do vymaštěné a moukou nebo strouhankou vysypané formy. Ověřená je kulatá dortová forma o průměru 28 cm. Vložíme do trouby a pečeme zhruba 10 minut.

  2. Zatím si připravíme tvarohový krém. Tvaroh, cukr krystal i vanilkový, 2 žloutky a kousek změklého másla (krém díky němu lépe ztuhne) smícháme do hladkého krému. Nakonec vmícháme1 dl rumu. Když už máme těsto skoro dopečené a tvarohový krém také hotový. Uvaříme si ještě asi 1 dl silné kávy.

  3. Upečené těsto vytáhneme z trouby, avšak troubu nevypínáme a korpus nevyndáme z formy! Hotové těsto po velkých lžičkách poléváme uvařenou kávou a potom těsto také polijeme asi třemi lžícemi rumu, záleží od chuti. Jakmile je těsto bohatě promáčené kávou a rumem, vylijeme na těsto připravený tvarohový krém. Zarovnáme povrch a dáme znovu do trouby nanejvýš tak na 5 minut - záleží od trouby - důležité je, aby byl krém horký. Dělám to, abychom v zákusku nejedli tepelně nezpracovaná vejce a také pak krém mnohem lépe ztuhne.

  4. Těsto i s uvařeným krémem vyjmeme z trouby a na vrch naskládáme kulaté dětské piškoty. Postupujeme v kruzích od krajů až po střed. Milovníci kávy mohou také piškoty jemne pokapat uvařenou kávou.

  5. Na piškoty rozetřeme dobře vyšlehanou šlehačku dotuha. Když dobře netuhne, pomůžeme si ztužovačem šlehačky.

  6. Zákusek dáme ztuhnou na několik hodin do ledničky. Nejlepší je, když si zákusek posedí v lednici přes noc, chutě se krásně propojí. Před krájením na vychlazenou zarovnanou vrstvu šlehačky prosejeme kakaový prášek, případně nastrouháme horkou čokoládu, nebo i obojí. Na dozdobení k nějaké slavnostní příležitosti se mi osvědčily esteticky i chuťově plátky mandlí.

  7. Tiramisu Jamieho Oliviera podle Mony podáváme vychlazené.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!