Tradiční jablečný štrúdl z domácího těsta recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- vejce strouhanka 5 - 6 ks jablko 1 balíček tvaroh cukr moučka 380 g hladká mouka 1 ks tuk na pečení 1,5 balíček skořicový cukr
Postup Tradiční jablečný štrúdl z domácího těsta
Postup přípravy receptu
-
Jablka zbavíme slupky a nastrouháme. V míse smícháme tuk na pečení, tvaroh a mouku a vypracujeme hladké těsto
Těsto rozdělíme na 2 - 3 části a jednu část vyválíme na pomoučněném válu na tenkou obdélníkovou placku. Doprostřed (přibližně do místa, které pokryjeme jablky) nasypeme trochu strouhanky, aby jablka příliš nepromočila těsto. Popřípadě můžeme přidat i nadrcené oříšky
Na strouhanku dáme polovinu či třetinu nastrouhaných jablek podle toho, na kolik částí jsme těsto rozdělovali. Jablka posypeme polovinou skořicového cukru a zamotáme štrúdl. Nejprve ohneme delší strany směrem dovnitř, poté přes sebe přehneme delší strany. Celý postup opakujeme s další částí těsta
Štrúdly dáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě při 180 °C asi 30 minut. Po upečení posypeme štrúdl cukrem moučka
Tradiční jablečný štrúdl z domácího těsta po vychladnutí nakrájíme a podáváme.