Tradiční provensálské daube recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek sůl 4 ks šalotka 250 g žampiony pepř 2 lžíce olivový olej 6 lžic hladká mouka 700 g hovězí maso 400 ml suché červené víno 250 g syrový bůček 400 g rajčata z konzervy 1 ks bouquet garni (bobkový list, tymián, petrželka) 1 ks sušená pomerančová kůra 450 ml hovězí vývar 50 g ančovičky řezy 2 lžíce okapané kapary 2 lžíce červený vinný ocet 2 lžíce nakrájená petrželka
Postup Tradiční provensálské daube
Postup přípravy receptu
-
Ze všeho najdříve si připravíme suroviny. Libové hovězí maso nakrájíme na kousky. Šalotky nakrájíme na kolečka. Prolisujeme česnek. Syrový bůček a slaninu nakrájíme na kostky. Žampiony pokrájíme na plátky. Nakonec pokrájíme i rajčata z konzervy a petrželku
Hovězí maso, víno, olej, polovinu česneku a šalotku dáme do mísy, promícháme, přikryjeme a uložíme nejméně na 4 hodiny do chladničky
Bůček nebo slaninu vaříme 10 minut ve vodě a potom vodu slijeme. Pak smícháme 4 lžíce mouky a asi 2 lžíce vody a vznikne nám hladká pasta.Další 2 lžíce mouky promícháme se solí a pepřem
Z hovězího masa slijeme a odložíme marinádu. Maso osušíme papírovými utěrkami a obalíme v osolené a opepřené mouce. Do kastrolu pak dáme vrstvu bůčku, vrstvu žampionů, rajčat a hovezího masa. Vrstvy střídáme. Zastrčíme mezi ně bouquet garni a pomerančovou kůru
Suroviny v kastrolu podlijeme hovězím vývarem a odloženou marinádou. Na okraj naneseme pastu z mouky a kastrol přikryjeme. Pokrm pak dusíme v troubě předehřáté na 160°C 2 a 1/2 hodiny. Ančovičky rozmělníme v hmoždíři s kapary a zbývajícím česnekem
Do pokrmu vmícháme ančovičky, ocet a petrželku, kastrol znovu přikryjeme a porkm dusíme v troubě ještě 1 až 1 a 1/2 hodiny
Zdroj: Slovart - www.slovart.cz