Třešňová marmeláda s hořkou čokoládou recept
Apetit Recepty příloha k moučníkuSuroviny na recept
- 1 ks citron 1 kg třešně hořká čokoláda 1 ks vanilkový lusk 300 g třtinový cukr 4 lžičky pektin
Postup Třešňová marmeláda s hořkou čokoládou
Postup přípravy receptu
-
Omyté třešně vypeckujeme a dáme do hrnce s pár lžičkami vody a přivedeme k varu. Ihned pomačkáme mačkadlem na bambory, přidáme polovinu třtinového cukru, mícháme a provaříme cca 2 minuty. Rozmixujeme ponorným mixérem nahrubo či do hladka podle svých preferencí. Přidáme šťávu z citronu, vanilkový lusk a lžící posbíráme pěnu. Nachystáme si do misky 8 vrchovatých kávových lžiček přírodního pektinu a promícháme ve zbytku cukru
V odstavené směsi rozpustíme pár čtverečků vysokoprocentní čokolády (alespoň 70 %, ne na vaření). Raději přidáváme postupně a ochutnáme, abychom nedali čokolády mnoho najednou, přebila by chuť třešní
Vrátíme na plotnu, necháme 2 minuty probublat, aby se rozpustil pektin a plníme předem připravené vysterilizované sklenice. Plníme ihned pod spodní okraj závitu, tedy cca 1 cm od okraje. Navlhčenou papírovou utěrkou otřeme důkladně okraje a pak ješte druhou čistou utěrku namočíme do vysokoprocentního alkoholu a otřeme okraje i víčka zevnitř
Zavičkujeme pákou, nasadíme spony a vložíme nejlépe do samozavařovacího hrnce. Ponoříme do poloviny výšky do vody a zavařujeme na 80 stupňů od doby varu 30 minut
Po uplynutí této doby sklenice s marmeládou ihned vyndáme ze zavařovacího hrnce na utěrku rozloženou na lince, aby sklenice nepopraskaly. Vychladlé marmelády skladujeme v chladu a ve tmě
Třešňovou marmeládu s čokoládou podáváme například k ke snídani k vánočce s máslem či jako náplň do palačinek, lívanců a podobně
Zkuste třeba tyto recepty na palačinky - chutnají skvěle!